
Aardbeientaart met lemoncurd
8-10 pers. 1,5 uur werk
De combi van friszuur citroen en zoete aardbei is fantastisch! Alleen natuurlijke suikers en fruitsuikers.
Voor deze taart heb ik de koekbodem gemaakt die je normaal gesproken voor een kleine tartelette gebruikt.
Het makkelijkste is een quiche vorm gebruiken met uitneembare bodem. (22-24 cm)
De lemoncurd kun je ruim tevoren bereiden, mocht je voor je verjaardag minder goed in je tijd zitten.
Bodem
80 gram bio roomboter
130 gram speltmeel of gebuild meel
35 gram kokosbloesemsuiker
mespunt zeezout
½ ei . Afh van droogte deeg, mag er ook een heel ei in
Blindbakvulling zoals gedroogde kikkererwten of spliterwten
Lemoncurd
2 biologische citroenen
130 gram rijststroop
25 gr ongezouten roomboter/ of ontgeurde kokosolie
2 EL maïzena (ik gebruik Kuzu als bindmiddel omdat het prebiotisch werkt. Daarvan heb je dan
45 gram nodig, opgelost in een half kopje koud water).
50 ml koud water
1 ei
1 eidooier
Vers fruit om te versieren
Bij deze taart heb ik aardbeien gebruikt met eetbare bloemen voor het feestelijke effect
Maken van de bodem
Snijd de boter in blokjes en meng alle ingrediënten met je vingertoppen door elkaar. Als de massa na een paar minuten kneden nog steeds te droog is, voeg je een tl water toe.
Vorm de deeg tot een bal, dek af met huishoudfolie en laat minimaal 15 min rusten in de koelkast. Dan kan het deeg zo meteen beter verdeeld worden over de bodem.
Vet de bakvorm in met boter of geurloze kokosolie en bekleed met het deeg. Dit kun je het makkelijkste doen door het deeg in 4 rolletjes te verdelen en ieder rolletje in een deel van de vorm te verdelen. Als het erg plakkerig is, neem je wat meel op je handen en verdeel je zo het deeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm min. 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Dek de bodem/ het deeg af met een stuk bakpapier en vul het met blindbakvulling – de gedroogde bonen-.
Bak de bodem in 10-15 min tot de randjes bruin zijn. Door de blindbakvulling gaart de onderkant minder snel, dus laat de randjes van de taart flink bruinen voordat je ze eruit haalt.
Haal het bakpapier met de vulling eruit, draai de temperatuur wat lager naar 160 graden en bak nog eens 5 minuten.
Nu ga je aan de slag met de vulling
Lemoncurd
Boen de citroenen schoon onder een hete kraan met een spons en baksoda. Rasp de schil en pers de citroen uit boven een ruime pan. Zet de pan op het vuur en breng het sap en de rasp aan de kook en zet het vuur daarna meteen uit.
Zeef het mengsel. De schil heb je niet meer nodig, die kun je bewaren en later gebruiken voor een salade, koek of cake. Roer de rijststroop en de boter door het sap.
Roer de maïzena of kuzu glad met 50 ml water en roer dit door het warme citroenvocht. Klop de eidooier en het ei los en roer dit er ook doorheen.
Zet de pan terug op het vuur en roer totdat alles gebonden is. Proef ondertussen of het mengsel goed op smaak is. Evt. kun je extra rijststroop toevoegen om het zoeter te maken.
Laat de lemoncurd afkoelen in een schone kom of pot. Een weckpotje is heel praktisch en dan kun je deze curd max 2 weken bewaren in de koelkast. (Wél altijd even goed proeven en ruiken natuurlijk als je het zo lang bewaart.)
Besmeer de taartbodem met de lemoncurd en versier met vers fruit en evt eetbare bloemen.