Gevulde speculaas
Om je vingers bij af te likken zo lekker, zonde om dit, zeker in Sinterklaastijd, niet te maken!
(hoeveelheid voor een rechthoekig bakblik van 20×30 cm, evt hoeveelheden naar verhouding aanpassen)
Voor het deeg:
- 300 gr (volkoren) meel – kies uit gebuild tarwemeel of speltmeel evt. icm havermeel
- 1 TL bakpoeder met kop erop
- 170 gr kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille extract
- 3 EL speculaaskruiden
- Mespunt zout
- 205 gr roomboter
- 2 EL (plantaardige) melk
Voor de vulling:
- 500 gr amandelspijs
- 2 TL citroenrasp
- 1 cm geraspte gember
- 1,5 ei óf 1 EL water indien eivrij
- Garneeramandelen
Bereiding:
Oven voorverwarmen: hetelucht oven 180 graden, andere ovens ongeveer 200 graden.
Alle ingrediënten voor het deeg kneden totdat het een soepel deeg is geworden. Evt 1 nacht laten staan om de kruiden in te laten trekken. Hoeft niet persé.
Deeg in tweeën splitsen en uitrollen tot een lap van ongeveer een 0,5 cm. Bakblik met boter insmeren en vervolgens een beetje meel erover strooien.
Amandelspijs, citroenrasp, gemberrasp en ei prakken (of de EL water toevoegen ipv ei).
Eerste laag van het deeg in het bakblik doen, amandelspijs erover verdelen en vervolgens afdekken met een tweede laag deeg.
Bestrijken met de rest van het losgeklopte ei, of een beetje boter en de amandelen erop drukken.
35- 40 min. bakken