Ontbijt-Worteltaart

‘Ontbijt’ – Worteltaart met ‘vegan’ frisse frosting                                                                                                                                                                                                                     

Dit is echt een vezelbommetje! In het kader van ‘eet meer groenten en vezels’, zit je met deze ‘taart’ wel goed. Gelukkig is ie enorm lekker en gezien alle ingrediënten, ook echt wel ontbijtproof!

– Springvorm 22-24 cm doorsnee
– Bakpapier

– 120 gram havermout of havermeel
– 70 gram ongezouten bio roomboter
– 2 eieren
– 50 gram kokosbloesemsuiker
– 1 flinke EL dadelstroop
– 1 TL (zelfgemaakt) vanille extract
– Ongeveer 300 gram geschilde en geraspte bospeen of winterpeen waarvan ook 1 kleine rode biet binnen de 300 gr valt
– 2 TL bakpoeder
– 2 tl kaneel
– 1 tl gemberpoeder
– 1 tl kardemompoeder
– 1 tl verse citroensap
– ½ tl zeezout
– 70 gram rozijnen (of ander gedroogd fruit, ik vind rozijnen het zoetst)
– Beetje boter of kokosolie om de vorm mee in te vetten

Citroen frosting voor over de taart: – dit is zo lekker, als je van fris/zuur houd, dan kun je de kom ook zo uitlepelen! ;)-
– 100 gram cashewnoten
– 3 EL plantaardige melk
– 3 EL rijststroop
– 1 biologische citroen : geraspt en geperst
– 1 EL ontgeurde kokosolie

Bereiding taart
Verwarm de (hetelucht) oven voor op 170 graden (mijn oven gaat behoorlijk hard en dus heb ik de temperatuur halverwege het bakken naar 165 graden teruggezet)
Klem bakpapier tussen de bodem en de ring van de springvorm. Vet de zijkanten in met kokosolie of roomboter.

Indien gebruik van havermout; vermaal het in de keukenmachine tot meel. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur. Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker. Voeg het vanille extract en de kokosolie toe en meng goed. Als alles gemengd is kun je de geraspte wortel en biet erdoorheen scheppen. Meng in een andere kom de vermalen havermout of het meel met bakpoeder, kaneel, kardemom en gember, citroensap, zout en rozijnen.
Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm. Bak de taart ongeveer 40 minuten. Hij is klaar als je een satéprikker erin prikt en er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen.

Bereiding citroenfrosting:
Maak de citroen schoon: boen het met een sponsje en baking soda. Rasp de schil en pers de citroen uit.
Doe de cashewnoten in de keukenmachine en maal ze samen met de melk, rijstroop, citroenrasp en sap. Laat draaien totdat het romig wordt.
N.b. ik had nog maar 70 gr cashewnoten in de liggen, dus heb de rest aangevuld met 1,5 flinke EL witte amandelpasta – die maakt het ook erg romig.
Smelt de kokosolie op laag vuur en schenk dit bij het mengsel in de keukenmachine en laat even draaien totdat het is opgenomen. Proef en breng evt. iets meer op smaak met wat extra rijststroop
Bestrijk de afgekoelde taart met citroenfrosting. Ik heb er voor de leuk nog wat gesmolten pure chocolade overheen gedruppeld. Maakt het extra feestelijk!

Bewaar de taart in de koelkast.