Tarte Tatin Peer met amandelspijs

Tarte Tatin peer met amandelspijs is een omgekeerde taart.

De taart wordt vaak gemaakt met appel of met peer en is ook heerlijk als desserttaart.
Deze tarte tatin heeft weinig met natuurvoeding te maken omdat er teveel suiker in zit door de caramel (kristalsuiker) en de amandelspijs. Veel teveel snelle suikers… Echter, ik heb het recept zoveel mogelijk naar ‘natuurvoedingsmaatstaven’ aangepast en de caramel met spijs geeft toch wel wat extra flavour, dus bij deze; niet te vaak maken en enorm genieten! 😉

 

4-5 rijpe peren

150 gram gebuild meel of speltmeel

100 gram kristalsuiker

25  gram kokosbloesemsuiker

25 gram dadelstroop

100 + 50 gram bio ongezouten roomboter

1 ei

1/2 blok amandelspijs in plakjes – zorg dat je kwalitatief goede spijs hebt

Amandelschaafsel

taartvorm van 24cm, ingevet en met bakpapier bekleed.

 

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Schil de peren, haal het klokhuis eruit en snijd ze door de helft. De gehalveerde peren snijd je in de lengte in plakjes van een paar millimeter dik.

Maak nu het deeg door 25 gr dadelstroop en 25 gr kokosbloesemsuiker, 100 gram boter, 150 gram meel en het ei te mengen in de keukenmachine, of gewoon lekker kneden met de hand. Het is plakkerig deeg. Maak er een bol van en leg verpakt in vershoudfolie in de koelkast. Maak dunne plakjes van de spijs.

De caramel. Dit vraagt even wat aandacht dus blijf bij je pannetje. Zorg dat alles voor ná de caramale al klaarstaat, zodat je snel kunt werken.
Verdeel de 100 gram suiker gelijkmatig in een steelpan en daar bovenop de boter in blokjes. Laat dit op middelhoog vuur smelten totdat de suiker een beetje bruin begint te worden. Niet roeren. Je wacht tot het mengsel mooi bruin is en roert het geheel dan voorzichtig een paar keer door. Vuur uit en in je bakvorm gieten.

Verdeel nu direct de plakjes peer in de caramel en daarover de plakjes amandelspijs.

Haal het deeg uit de koelkast en leg de bol deeg op een stuk vershoudfolie met daaroverheen nog een stuk vershoudfolie. Met een deegroller maak je er nu een dikke ronde plak (ong. 0,5cm) van die iets groter is dan je springvorm. Leg het deeg op de inhoud van de springvorm en stop goed in aan de rand.

Zet in de oven voor 30 minuten.

Ondertussen rooster je het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Als de taart klaar is haal je hem uit de oven. Zorg dat je een bord klaar hebt staan dat groter is dan je taart en kiep de taart om op het bord. Strooi er nog wat amandelschaafsel overheen et voilá!

N.b. deze taart kan makkelijk 1 a 2 dagen tevoren gemaakt worden, zónder amandelschaafsel en goed afgedekt wegzetten.
Dan zet je ‘m nog even in de oven voor een paar minuten zodat de taart lauwwarm geserveerd kan worden als dessert bijvoorbeeld! Super lekker!