• Recepten filter:
  • Alles
  • Baksels
  • Koude Gerechten
  • Soepen
  • Tussendoortjes
  • Warme Gerechten

Lente slasoep met lavas

SLASOEP MET LAVAS
+/- 5 personen
Gebaseerd op een recept van Sarah Raven

6 verse mini slakropjes of 3 kleine gevarieerde kropjes die bijna opgegeten zijn, blaadjes losgetrokken
Flinke handvol jonge lavasblaadjes/ takjes
Flinke klont roomboter
4 bosuitjes fijngesneden óf een kleine prei in ringetjes
2 EL bloem (tarwe-/ haver- of boekweitmeel)
450 ml (plantaardige haver) melk
400 ml groentebouillon (kokend water met 1/2 bouillonblokje of 1 flinke theelepel Herbamare zout)
gemalen nootmuskaat
zout en zwarte peper
Evt Room of Griekse yoghurt om erbij te serveren

1 kleine soeppan voor het stomen
1 grotere soeppan
Staafmixer
Garde

Pak de kleine pan, vul met een bodem heet water en stoom de slablaadjes en de lavas heel kort: enkele minuten totdat ze net gaar zijn. Zet het vuur uit. Laat ze wat afkoelen en pureer het.
Maak de groentebouillon en zet klaar, schenk hier de plantaardige melk bij.

Pak de andere pan, laat de roomboter smelten en bak hierin de bosuitjes of de prei kort zonder ze te laten kleuren.
Roer de bloem erdoor, roer met de garde en verwarm dit zonder het te laten kleuren. Blijf roeren zodat het niet aanbakt. Meng er geleidelijk de bouillon met melk doorheen en blijf goed roeren met een garde.
Verwarm nog enkele minuten en voeg dan de gepureerde sla toe.
Breng op smaak met zout en peper, flinke snuf nootmuskaat.

De soep is een echte lentesoep en kan zowel warm als koud gegeten worden, evt met een schepje room of yoghurt.

n.b. heb je geen lavas in de tuin? Dan mis je een wat zoutig en hartige smaak. Dan kun je dit vervangen door kruidige kruiden zoals peterselie, of munt er op het eind erdoorheen te pureren, evt wat extra bouillon De opmaak van de soep is ook erg lekker met verse kervel.

 

Pastinaaksoep

Deze soep is uitstekend voor de periode tussen winter en voorjaar in.
Verwarmend, voedend, voor 6 -8 grote koppen soep

Wat heb je nodig:

  • 3 verse pastinaken
  • 2 kleine zoete aardappelen
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • snuf gember
  • peper en zout naar smaak

Staafmixer

Snijd de groenten in stukjes.
Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Voeg de alle kruiden toe en bak even totdat het gaat geuren.
Wortelgroenten, knollen toevoegen en even meebakken. Niet te hoog vuur, anders verbrandt alles. Wanneer de groenten wat zachter worden, ongeveer 1 liter water  toevoegen totdat de groenten onder water staan.
Zachtjes laten pruttelen voor ongeveer 20- 30 minuten.

Als alles lekker zacht en gaar is, kan de soep gepureerd worden. Peper en zout naar smaak en evt verse kruiden zoals peterselie en selderij mocht je dat nog hebben als laatste toevoegen.

Dit is dikke soep. Je kunt natuurlijk altijd water toevoegen als je het liever wat dunner eet.

Vegetarische schotel met bloemkool en kikkererwten

4 personen

    • 1 bloemkool
    • 1 Winterpeen
    • 1 Ui
    • 1 teen Knoflook
    • Pot kikkererwten
    • 1 EL Tamari (gefermenteerde sojasaus)
    • Ketjap (bio)
    • 2 cm  Gember
    • Optioneel: Mirin (rijstazijn) dit geeft veel smaak aan je gerecht
    • Kerrie naar smaak
    • Restje prei en paprika (was over) in stukjes
    • Rijstolie (of kokosolie om te bakken)

Komkommer voor salade

Pindasaus

  • 3 EL Pure pindakaas (degene die alleen bestaat uit pinda’s en evt olie)
  • 2 EL Ketjap
  • 2 EL Tomatenketchup
  • 4 EL Plantaardige (bv rijst- of amandel) melk
  • Scheut water

 

Bereiding
Snijd je groenten in stukjes. Zet de kruiden en specerijen klaar.
Maak je pan heet, voeg rijst- of olijfolie en direct de ui en knoflook toe. Verse gember persen, kerrie erbij en even aan fruiten. Winterpeen in stukjes erbij. Even bakken en prei en paprika toevoegen. 1 El tamari en 1,5 El ketjap toevoegen, daarna 0,5 El mirin – dit is optioneel. Kikkererwten toevoegen en laten smoren. In de tussentijd de bloemkool in hele kleine roosjes plukken en later toevoegen. Kort meebakken/ smoren. Daarna vuur uit.

Pindasaus;
In een steelpan 3 el pindakaas, 2 El tomatenketchup, 2 El ketjap en om te verdunnen een scheutje rijstmelk of andere plantaardige melk of water toevoegen tot de gewenste dikte. Even roeren en op laag vuur verwarmen totdat het pruttelt.
Deze saus dikt snel in, je kunt het steeds verdunnen met wat water of melk. Direct opdienen.

Lekker met komkommers in stukjes erbij

Zoete aardappelsoep

Deze winterse soep is echt overheerlijk en heel snel gemaakt. Zoetig, hartig en kruidig van smaak. Perfect voor de lunch en om de juiste vezels binnen te krijgen. Een krachtsoep voor de darmen.

Benodigdheden

3 flinke zoete aardappels
½  winterwortel of een hele als je van wortels en nog dikkere soep houd!
1/8 deel van een knolselderij of 1 wortelpeterselie
2 uien, grof gesneden
1 dikke teen knoflook, in plakjes
3 cm verse gember
1 groot laurierblad

1 kleine TL gemalen komijnzaad
1 TL kurkuma
4 cm Kombu zeewier optioneel; geeft hartige smaak, bouillonvervanger
0,5 TL Herbamare kruidenzout / zonder Kombu: 1 tl kruidenzout

snuf witte peper

Staafmixer

Snijd de groenten in stukjes.
Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Voeg de kurkuma en komijn toe en bak even totdat het gaat geuren.
Wortelgroenten, knollen en laurier toevoegen en even meebakken. Niet te hoog vuur, anders verbrandt alles. Wanneer de groenten wat zachter worden, stuk gember en kombu toevoegen en aanlengen met ruim 1- 1,5 liter water totdat de groenten ruim onder water staan.
Zachtjes laten pruttelen voor ongeveer 30 minuten. Herbamare zout en beetje peper toevoegen.

Als alles lekker zacht en gaar is, de gember, kombu en laurier verwijderen. Kombu afspoelen en laten drogen voor een volgende pan soep.
Staafmixer erin en soep pureren. Peper en zout naar smaak en evt verse kruiden zoals peterselie en selderij mocht je dat nog hebben als laatste toevoegen.

Dit is dikke soep. Je kunt natuurlijk altijd water toevoegen als je het liever wat dunner eet.

Voedtzame kruidkoek

Heerlijk als tussendoortje in plaats van peperkoek

200 ml plantaardige melk (haver-, amandel- of rijstmelk)

250 gram volkoren tarwemeel of een mix van roggemeel en tarwemeel

75 gram honing / of 25 gr agavesiroop en 1,5 EL dadelstroop

1 ei of ipv ei: 1 EL water extra

3 eetlepels appelstroop (ongezoet)

2 eetlepels koekkruiden

naar smaak extra gember- of kaneelpoeder

2 theelepels bakpoeder (geen ei? dan 1 tl bakpoeder extra) 

¼ tl zout

kneepje vers citroensap

optioneel: 100 gram noten (ongezouten en ongebrand)

2 kommen
Mixer
cake-of broodblik

Vet het bakblik in en schep een beetje meel in het blik, hussel dat waardoor er overal een beetje meel aan de randen blijft plakken. (komt de cake er straks makkelijk uit)
Verwarm de oven voor op 180 graden

 

Meng in een kom de natte ingrediënten behalve het citroensap en mix 1 minuut

Meng in de andere kom de meel en koekkruiden goed door elkaar

Voeg het natte mengsel aan het droge toe. Heb je rozijnen voeg deze dan nu toe

Voeg als laatste zout, bakpoeder en bakpoeder toe. (dan gaat het wat bruisen)

Meng nog even met een spatel goed door elkaar

Schenk het deegmengsel in je blik, strooi er zaden overheen en zet in de oven

 

Bak de koek in ongeveer 45-55 minuten gaar. Vanaf 45 min. even controleren met een prikker: is deze droog, dan kan het blik uit de oven.

 

 

Erwtensoep

Erwtensoep vegetarisch

8 personen, 1 uur bereiding

 

250 g groene spliterwten

2 liter water

2,5 TL Herbamare kruidenzout

2 uien, gepeld en fijngesnipperd

1 prei, schoongemaakt en in halve ringen

200 g knolselderij, geschild en in kleine blokjes

200 wortel, geschild en in kleine blokjes

1 vastkokende flinke aardappel, geschild en in blokjes

3 laurierblaadjes

Paar takjes bladselderij, fijngehakt

optioneel  1 vegetarische rookworst   (Zonder deze rookworst is de soep ook heerlijk )

 

Spoel de spliterwten goed af tot het water helder is. Doe de spliterwten samen met het Herbamare kruidenzout, 1 laurierblad en 2 liter water in een pan. Breng aan de kook en laat in een afgesloten pan zachtjes koken tot de spliterwten zacht zijn en uit elkaar vallen. Dit duurt circa 45 tot 90 minuten.

Voeg de groenten en overige laurierblaadjes toe aan de erwten en kook nog 30 minuten zachtjes verder, of tot de groenten zacht zijn. Verwijder de laurierblaadjes.
Vind je de soep zo goed, dan ben je klaar. Ik vind het lekker om een deel van de de erwtensoep te pureren, zo wordt hij iets fijner van structuur maar blijven er toch nog stukjes groenten zichtbaar.

Optioneel: verwarm de vegetarische rookworst volgens de omschrijving op het pak. Snijd in plakjes en voeg samen met de bladselderij toe aan de soep. Breng de erwtensoep op smaak met witte peper en indien nodig met zout.

Makkelijke Groene Groenten plaattaart uit de oven

4 personen

Wat een kleuren! Zelfs de kleintjes onder ons zullen hiervan smullen!
Hélemaal ‘natuurvoedingsproof’ is deze taart niet. Wel is het een hele makkelijke manier van koken, goed voor restjes én om veel groenten dus vezels binnen te krijgen.

Variatie op de spruitentaart:

1 rol bladerdeeg uit de koeling
Groene pesto
Geitenkaas of andere harde kaas met veel smaak
Snijbiet of verse spinazie (zak van 700 gr) goed gewassen (zeker snijbiet) en uit laten lekken in vergiet
Halve prei gesneden in dunne ringetjes
1 paprika
1 rode ui in ringen snijden
6 Gedroogde tomaten in stukjes
1 verse tomaat in plakken gesneden
Milde olijfolie
2 TL Tijm
Evt zonnebloem- of pompoenpitten, handvol

Zet de oven op 185 graden (boven- onderwarmte) en laat voorverwarmen.
Pak een bakplaat en spreid de rol bladerdeeg uit.
Verdeel een paar EL pesto over het bladerdeeg. Zoveel als nodig is om de hele bodem lichtjes te bedekken. Blijf ongeveer 1 cm van de randen af

Meng in een kom de snijbiet of spinazie met de preiringetjes, paprika in stukken en de uiringen met 2 flinke EL olijfolie en de tijm. Evt. wat peper naar smaak. Zorg dat alle groenten wat vettig is.

Verdeel de groenten over het bladerdeeg. Druk de gedroogde tomatenstukjes overal tussendoor.
Overdek met de plakjes tomaat en rasp de harde kaas of de geitenkaas er royaal overheen.

Schuif de bakplaat in de oven en bak in ongeveer 35 min gaar. Let op dat de groenten niet zwart worden! Leg er anders een vel aluminiumfolie overheen. Als de randen van de bladerdeeg goudbruin zijn, is zeker alles gaar.

Wil je voor een echt volledige maaltijd zorgen en een frisse bite bij de maaltijd, dan is het erg lekker dit aan te vullen met een groene salade van bijvoorbeeld veldkers of sla, komkommer, kiemen, handje pompoenpitten en een dressing.

 

 

Pompoenstoofpot met linzen

Pompoenstoof met linzen
Heerlijk vega stoofpotje. Passend bij herfst en winter, boordevol vezels en vitamines

1 dikke ui
2 teentjes knoflook
750 gram pompoen of de helft van grote pompoen; goed wassen en in stukjes hakken
1 winterpeen wassen en in stukjes
Blikje tomatenblokjes
1 courgette of stukjes broccoli -ziet er leuk uit voor de kleur, hoeft niet-
0,5 cm verse gember
1-2 eetlepels raz el hanout kruiden naar smaak (verkrijgbaar bij supermarkt of Toko)

zie onderaan pagina voor inhoud kruiden. Geen Raz al Hanout?
Voeg dan 1 tl kurkuma, 1 tl gember, 1 tl gedroogde komijn en/of 1 tl gedroogde koriander toe -dit is ook een lekkere smaakcombi-

250 gram gedroogde groene of bruine linzen
Zout -bv. herbamare kruidenzout- , mespunt
Snuf peper naar smaak
Olijfolie

Optioneel

250 gram couscous/ gierst of zilvervliesrijst
Verse koriander of peterselie
Verse salade voor erbij

1.Was de pompoen goed en snijd deze doormidden met een sterk mes. Hak in stukjes, door er halve maanvormen van te snijden. Je hoeft niet te schillen. Wél de pitten en het draderige vruchtvlees verwijderen. Maak er uiteindelijk blokjes van.
2. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan (met deksel) of een tajine.
3. Snij de ui en knoflook fijn en bak zachtjes in de olijfolie voor een minuut of 3.
Voeg de raz el hanout kruiden of andere kruiden toe en knijp de verse gember uit met de knoflookpers. Bak een paar minuten mee, let op dat het niet verbrand.
4. Voeg de stukjes wortel toe en smoor voor 5 minuten
5. Voeg de pompoen toe en smoor mee voor minuut of 10. Zorg dat het goed gaat geuren, door om te blijven scheppen.
6. Doe de linzen en tomaatblokjes in de pan. Blus af met 300 ml kokend water en snuf zout en peper. 7. Doe de deksel op de pan, zet op middenhoog vuur en laat ongeveer 20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Niet hard laten borrelen! Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Optioneel

Serveer eventueel met gekookte couscous. Garneer eventueel met wat verse peterselie of koriander.

n.b. Raz al Hanout kruiden is een kruidenmengsel meestal bestaat uit: kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. Heb je geen ras el hanout in huis?
Vervang het dan door couscouskruiden of een samenstelling van bovenstaande kruiden.

 

Tomatensoep

Dit is een heerlijke soep voor de eerste koudere dagen. Lekker dik, VOEDTzaam en vol van smaak. Ideaal als weekendsoep met een snee brood
+/- 8 pers

Dikke ui
2 tenen knoflook in stukjes
2 laurierblaadjes
1 winterwortel in stukjes
3 stengels bleekselderij of een stukje knolselderij – wat je in huis hebt- in stukjes
Halve prei (of meer als je dat lekker vindt) in ringen
1 (punt) paprika, in stukjes
Tomaten passata
3 verse tomaten, ontveld en in stukjes (kruis in tomaat zetten en kokend water overheen gieten, daarna kun je het velletje eraf trekken)
Blikje tomatenpuree
1 bouillonblokje óf 1 TL Herbamare kruiden zout
Peterselie/ selderij vers, optioneel

Staafmixer

Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Voeg 1 TL tijm en de (ontvelde) verse tomaatjes toe, bak even totdat het gaat geuren. Wortel, paprika, selderij en laurierblad toevoegen en even meebakken. Vervolgens dit groentemengsel een minuut of 20 zachtjes laten pruttelen, zodat de smaken kunnen mengen.
Daarna de passata en de tomatenpuree toevoegen en zachtjes klein half uur laten pruttelen. Aanlengen met 1,2 liter water en het zout of het bouillonblokje en dan zachtjes laten pruttelen voor een klein uurtje. Staafmixer erin en als laatste de preiringetjes erbij. Indien te dik naar je smaak, dan water toevoegen.
Peper en zout naar smaak en evt verse kruiden als laatste toevoegen.

Aardbeientaart met lemoncurd

8-10 pers. 1,5 uur werk
De combi van friszuur citroen en zoete aardbei is fantastisch! Alleen natuurlijke suikers en fruitsuikers.

Voor deze taart heb ik de koekbodem gemaakt die je normaal gesproken voor een kleine tartelette gebruikt.
Het makkelijkste is een quiche vorm gebruiken met uitneembare bodem. (22-24 cm)
De lemoncurd kun je ruim tevoren bereiden, mocht je voor je verjaardag minder goed in je tijd zitten.

Bodem

80 gram bio roomboter
130 gram speltmeel of gebuild meel
35 gram kokosbloesemsuiker
mespunt zeezout
½ ei . Afh van droogte deeg, mag er ook een heel ei in
Blindbakvulling zoals gedroogde kikkererwten of spliterwten

Lemoncurd

2 biologische citroenen
130 gram rijststroop
25 gr ongezouten roomboter/ of ontgeurde kokosolie
2 EL maïzena     (ik gebruik Kuzu als bindmiddel omdat het prebiotisch werkt. Daarvan heb je dan
45 gram nodig, opgelost in een half kopje koud water).
50 ml koud water
1 ei
1 eidooier
Vers fruit om te versieren
Bij deze taart heb ik aardbeien gebruikt met eetbare bloemen voor het feestelijke effect

Maken van de bodem
Snijd de boter in blokjes en meng alle ingrediënten met je vingertoppen door elkaar. Als de massa na een paar minuten kneden nog steeds te droog is, voeg je een tl water toe.
Vorm de deeg tot een bal, dek af met huishoudfolie en laat minimaal 15 min rusten in de koelkast. Dan kan het deeg zo meteen beter verdeeld worden over de bodem.

Vet de bakvorm in met boter of geurloze kokosolie en bekleed met het deeg. Dit kun je het makkelijkste doen door het deeg in 4 rolletjes te verdelen en ieder rolletje in een deel van de vorm te verdelen. Als het erg plakkerig is, neem je wat meel op je handen en verdeel je zo het deeg.

Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm min. 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Dek de bodem/ het deeg af met een stuk bakpapier en vul het met blindbakvulling – de gedroogde bonen-.

Bak de bodem in 10-15 min tot de randjes bruin zijn. Door de blindbakvulling gaart de onderkant minder snel, dus laat de randjes van de taart flink bruinen voordat je ze eruit haalt.
Haal het bakpapier met de vulling eruit, draai de temperatuur wat lager naar 160 graden en bak nog eens 5 minuten.

Nu ga je aan de slag met de vulling

Lemoncurd

Boen de citroenen schoon onder een hete kraan met een spons en baksoda. Rasp de schil en pers de citroen uit boven een ruime pan. Zet de pan op het vuur en breng het sap en de rasp aan de kook en zet het vuur daarna meteen uit.

Zeef het mengsel. De schil heb je niet meer nodig, die kun je bewaren en later gebruiken voor een salade, koek of cake. Roer de rijststroop en de boter door het sap.
Roer de maïzena of kuzu glad met 50 ml water en roer dit door het warme citroenvocht. Klop de eidooier en het ei los en roer dit er ook doorheen.

Zet de pan terug op het vuur en roer totdat alles gebonden is. Proef ondertussen of het mengsel goed op smaak is. Evt. kun je extra rijststroop toevoegen om het zoeter te maken.
Laat de lemoncurd afkoelen in een schone kom of pot. Een weckpotje is heel praktisch en dan kun je deze curd max 2 weken bewaren in de koelkast. (Wél altijd even goed proeven en ruiken natuurlijk als je het zo lang bewaart.)
Besmeer de taartbodem met de lemoncurd en versier met vers fruit en evt eetbare bloemen.