Spijs van witte bonen
Spijs voor speculaas of taart van witte bonen
200 gram gedroogde witte bonen – genoeg voor spijs en een andere maaltijd
1 biologische citroen
Suiker: kies uit kokosbloesemsuiker, rietsuiker, ahornsiroop en/of erythrol
mespunt zout
Evt. indien geen notenallergie: 0,5 tl amandelextract
Optioneel om de zoetkracht te versterken: 1 tl vanilleextract
Nacht voordat je gaat bakken:
Weeg 200 gram witte bonen af en zet onder water in een pan en laat een hele nacht of evt. 24 uur weken.
Bereiding:
Na de nacht weken: giet de bonen in een zeef en spoel ze na.
Doe ze terug in de pan, zet onder water en laat 25-30 minuten zachtjes koken. Ze moeten beetgaar zijn.
Boen ondertussen de citroen schoon en droog. Rasp de citroen en zet het zest van de hele citroen apart.
Giet de bonen af in de zeef en dep ze droog met keukenrol.
n.b. Je kunt evt. een volle kop bonen apart zetten in een afsluitbare pot: dan kun je deze later de week gebruiken in een soep als eiwitrijke toevoeging. (max. 4 dagen houdbaar).
Pak een bord, schep de overige bonen over en voeg suikers toe:
Ik heb 3 tl erythrol en 50 gr. ahornsiroop gebruikt.
Bij gebruik van kokosbloesem- of rietsuiker: 4 tl.
1 tl vanilleextract toevoegen en mespunt zout.
Prak de bonen met een vork tot een massa. Voeg de citroenrasp toe en schep het onder elkaar.
Het mag geen smurrie worden! Zorg dat het nog wat ‘brokjes’ heeft, dat heeft normaal amandelspijs ook. Een beetje structuur erin.
Proef je spijs af! Niet zoet genoeg? Voeg steeds 1 tl suiker toe. Mag frisser? Beetje citroen erbij.
Te droog? Een EL water toevoegen.
Gebruik zoveel spijs als nodig in je gebak of koek. Het resterende spijs kun je invriezen om later in een appeltaart op de bodem te gebruiken.
Smakelijk!