• Recepten filter:
  • Alles
  • Baksels
  • Koude Gerechten
  • Soepen
  • Tussendoortjes
  • Warme Gerechten

Doperwtensoep

Voedzame snelle doperwtensoep
min. 6 pers. Max 30 minuten

 

8 (kleine) aardappelen, in stukjes
1 kleine zoete aardappel –  in stukjes
Knolselderij – klein stukje: ongeveer 1/8 knol – in stukjes
2 EL milde olijfolie
1 ui gesnipperd
1 knoflookteentje-  in stukjes
1 laurierblad
1,2 liter water
1 bio bouillonblokje óf 2 TL herbamare kruidenzout
300 gr doperwten (diepvries)
Handvol muntblaadjes, gehakt

Vers brood, om erbij te serveren

Verhit de pan, schenk de olie erin en fruit de stukjes ui 5 minuten tot ze zacht zijn.
Voeg de aardappelstukjes en knolselderij toe en bak een paar minuutjes zacht.
Voeg de bouillon en laurier toe en breng aan de kook. Leg er een deksel op en laat 10-12 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht zijn. Voeg dan de doperwten toe, breng opnieuw aan de kook en laat nog 5 minuten koken.
Check of dat de aardappels goed gaar zijn.
Verwijder het laurierblad, voeg de munt toe en pureer de soep grof met een staafmixer.
(dit is naar smaak, als je een gladde soep wilt; pureer rustig langer)

Breng op smaak met zout en peper. Serveer met brood.

 

Hartige spruitentaart

Hartige taart met spruiten
voor 4 personen
Wat een feest! Zelfs de kleintjes onder ons zullen hiervan smullen!
Hélemaal ‘natuurvoedingsproof’ is deze taart niet. Wel is het een hele makkelijke manier van koken (handig voor het weekend) en om spruiten op een andere manier binnen te krijgen. Dat is ook wat waard

1 rol bladerdeeg uit de koeling
milde Limburgse mosterd
1 punt brie
1 zak spruiten (gem. 500 gr) gewassen en gehalveerd
Halve prei gesneden in dunne ringetjes
Cherrytomaatjes: handvol, gewassen en gehalveerd
olijfolie
2 TL Tijm

Zet de oven op 185 graden en laat voorverwarmen.
Pak een bakplaat en spreid de rol bladerdeeg uit.
Verdeel een paar EL mosterd over de bladerdeeg. Blijf ongeveer 1 cm van de randen af
Snijd de brie in dunne plakken en verdeel over de mosterd
Meng in een kom de gehalveerde spruitjes met de prei ringetjes, 2 flinke EL (milde) olijfolie en de tijm. Evt. wat peper naar smaak. Zorg dat alle groenten wat vettig is.

Verdeel de spruitjes en de prei over de bladerdeeg. Druk de gehalveerde tomaatjes er overal tussendoor.

Schuif de bakplaat in de oven en bak in ongeveer 35 min gaar. Let op dat de spruiten niet zwart worden! Leg er anders een vel aluminiumfolie overheen. Als de randen van de bladerdeeg goudbruin zijn, is zeker alles gaar.

Wil je voor een echt volledige maaltijd zorgen en een frisse bite bij de maaltijd, dan is het erg lekker dit aan te vullen met een groene salade van bijvoorbeeld veldkers, komkommer, kiemen, handje pompoenpitten en een dressing.

 

Knollensoep ala Voedt

‘Knollen- wortel’ Soep … anti griep 😉
Deze soep bevat allerlei soorten vezels, vitamine C en anti oxidanten… alles wat je nodig hebt om je weerstand in deze grieperige tijden up- to-date te houden. Je darmen, weerstand maar vooral je smaakpapillen zullen er heel blij van worden!
Heerlijk voor de lunch

1 flinke pastinaak
2 winterwortels
1 zoete aardappel
1/8 deel van een knolselderij
1 wortelpeterselie optioneel, niet overal verkrijgbaar
2 uien, grof gesneden
1 dikke teen knoflook, in plakjes
3 cm verse gember
1 groot laurierblad

1 TL gemalen citroengras
1 kleine TL gemalen komijnzaad
0,5 TL kurkuma
4 cm Kombu zeewier optioneel; geeft hartige smaak, bouillonvervanger
0,5 TL Herbamare kruidenzout

Staafmixer

Snijd de groenten in stukjes.
Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Voeg de citroengras, kurkuma en komijn toe en bak even totdat het gaat geuren.
Wortelgroenten, knollen en laurier toevoegen en even meebakken. Niet te hoog vuur, anders verbrandt alles. Wanneer de groenten wat zachter worden, stuk gember en kombu toevoegen en aanlengen met ruim 1- 1,5 liter water totdat de groenten ruim onder water staan.
Zachtjes laten pruttelen voor ongeveer 40 minuten. Herbamare zout en beetje peper toevoegen.

Als alles lekker zacht en gaar is, de gember, kombu en laurier verwijderen. Kombu afspoelen en laten drogen voor een volgende pan soep.
Staafmixer erin en soep pureren. Peper en zout naar smaak en evt verse kruiden zoals peterselie en selderij mocht je dat nog hebben als laatste toevoegen.

Dit is dikke soep. Je mag het natuurlijk altijd aanlengen met water als je het te dik vind. Eet smakelijk!

 

 

 

 

Kwarkbolletjes

Kwarkbolletjes 
heerlijk tussendoortje met alleen natuurlijke suikers

Voor 8 bolletjes:

110 gr speltmeel

45 gr kokosmeel – heb je dit niet in huis, mag je deze grammen bij de speltmeel optellen
Kokosmeel is vooral lekker en voedzaam, vezelrijk en brengt wat zoet.

125 gr halfvolle of milde kwark

75 gr rozijnen

1 ei

1 rijpe banaan

1 el kokosolie – gesmolten

mespunt vanillepoeder

1 Tl vanille extract  – optioneel (geeft meer zoetkracht)

1 Tl appelazijn – optioneel (geeft de bakpoeder meer power! dus meer luchtigheid in je bolletje)

1/2 El bakpoeder

Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in een klein schaaltje met wat water.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe het meel, de kwark, het ei, de olie, vanillepoeder, het bakpoeder, appelazijn en vanille extract in de mengkom en schep om. Giet de rozijnen af, meng ze met een tl (kokos)meel en voeg ze bij het beslag.
Prak de banaan en doe deze ook in de kom. Schep nu alles nog goed door. Gebruik 2 lepels om bolletjes te vormen van het beslag, leg de kwarkbolletjes op de bekleedde bakplaat en schuif ze de oven in. Bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat nog even afkoelen, besmeer met wat roomboter en klaar!!

 

Cottage pie met peulvruchten

Oftewel:  Winterse stoofschotel uit de oven met aardappel voor 4 pers. Vega en vleesvariant.
20 min. bereiden, 30 min oventijd

 

250 gr winterpeen

2 preien

1 el olijfolie

Vlees variant  300 gr bio rundergehakt

Vegetarische variant 1 grote theekop bruine linzen, gekookt volgens aanwijzing. Een blik kidneybonen is ook een mogelijkheid. Peulvruchten uit blik eerst omspoelen in een zeef voor gebruik

1 blikje tomatenpuree

1 ui

1 knoflookteen geperst

1,5 TL tijm

300 gr (diepvries) doperwten

+/- 6 flinke aardappelen

2 grote zoete aardappelen

Roomboter

110 gr geraspte oude kaas

Peper naar smaak

Ovenschaal

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil of boen de wortels en snijdt in blokjes. Was de preien en snijd in dunne ringen. Schil en snijd de ui in stukjes.

1.
Schil de aardappelen en zoete aardappel en zet op in een pan water totdat ze net onder water staan.
Laat rustig koken totdat je er met een vork in kan prikken.

Vleesvariant: verhit de pan, voeg olie toe en bak het gehakt in een paar minuten rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Voeg daarna de wortel en tijm toe en bak enkele minuten.

Vegetarische variant: Verhit de pan, voeg olie toe, bak de ui en knoflook even kort totdat het gaat geuren en de ui glazig kijkt, daarna wortel en tijm toevoegen.
Bij gedroogde linzen; deze even 10 min laten wellen in een pannetje, dan 15 min koken en nawellen.

2.

Voeg de prei en blikje tomatenpuree toe. Roer alles even om. Doperwten toevoegen. Als het een te droge massa wordt, voeg dan een klein scheutje water toe. Voeg indien nog niet gedaan, de gekozen peulvruchten toe. Laat op laag vuur even stoven.
Ga naar de aardappelen. Als je erin kunt prikken, giet dan af en vang een beetje kookvocht op.

Stamp de aardappelen met een klont roomboter tot puree. Voeg een snufje zout toe. Als de massa te droog is naar je zin, kan er een scheutje kookvocht bij.

3.

Vul de ovenschaal met de groente (vlees) massa. Daarbovenop mag de aardappelpuree. Verdeel dit gelijkmatig over de groenten. Strooi er wat peper en geraspte kaas overheen. Extra tijm mag altijd, lekker in combinatie met de kaas.

Zet de schotel voor een klein half uur in de oven. Bak totdat deze goudbruin en gaar is

 

Rijstschotel met groenten

Dit recept is gemaakt om twee dagen met ongeveer vier personen van te eten. Oosterse smaak.
Deze maaltijd kost een uur aan bereiding.

Geschikt voor zowel de vleesliefhebber als ook de vegetariërs onder ons

2 grote koppen volkoren rijst of zilvervliesrijst van goede kwaliteit   Hiermee wordt bedoeld rijst wat min. 40 min moet koken.  Deze rijstsoorten zijn smaakvoller en geven meer ‘bite’. Geschikt om nog eens op te warmen doordat het zijn stevigheid behoudt
2 uien
2 tenen knoflook, geperst
1,5 dikke bio winterpeen
1 grote prei
1 paprika naar keuze
optionele groenten als je het nog in je koelkast hebt liggen: ¼ witte kool, groene kool of spitskool in dunne reepjes gesneden

2 kipfilets in stukjes       wil je liever Vega, dan vervang je de kip door 2 volle handen cashewnoten óf  een blik kikkererwten
2 grote EL kokosolie       dit mag extra vierge kokosolie zijn als je de kokossmaak waardeert. Anders kiezen voor geurloze kokosolie

1 TL kurkuma
1 TL gemalen komijn
1 TL kerrie
1 EL tamari  dit is gefermenteerde sojasaus, verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel
2 EL Ketjap
2 cm verse gember, geperst
1 EL sesamzaad
optioneel verse koriander

Pindasaus
deze saus is leuk om erbij te serveren als je dit gerecht voor de tweede keer eet. Geeft wat extra’s aan de maaltijd.

3 volle EL pure pindakaas
2 EL ketjap
2 EL ketchup
1 EL tahin (hoeft niet, mag wel voor de extra vit. en mineralen)
½ thee kop plantaardige melk of water om aan te lengen/ verdunnen

Bereiding
Eerst de rijst opzetten: rijst even spoelen onder de kraan en deze met de juiste hoeveelheid water opzetten. Meestal 1 deel rijst: 2 delen water. Rijst laten koken op laag vuur voor de komende 40 minuten, of zolang als nodig is om de rijst gaar te krijgen.
optioneel is het lekker om een stukje verse gember mee te laten koken of 2 kardemompeulen als je die in huis hebt.

Snijd al je groenten in stukjes. Zet de kruiden en specerijen klaar. Kip snijden en apart zetten.
Kies je voor vega dan de vega opties klaarzetten.
Maak je pan warm en voeg kokosolie toe, wanneer de pan heet is direct de ui en knoflook even aan fruiten. Kerrie, kurkuma, komijn toevoegen en verwarmen totdat het geurt. Let erop dat je kruiden niet verbranden. Vuur niet te hoog zetten.
Kies je voor vlees: nu de kipstukjes toevoegen en bakken totdat ze gaar zijn.
1 EL sesamzaad toevoegen. Dan de winterpeen in stukjes erbij. Verse gember boven de pan persen. Even bakken en prei en paprika toevoegen en evt de koolsoort als je die hebt.
1 El tamari en 1,5 El ketjap toevoegen. Op zacht vuur groentemengsel laten smoren.
Bij Vega: kikkererwten toevoegen en laten smoren. Cashewnoten even roosteren in apart pannetje. Let op dat ze niet verbranden.

Als de rijst lang genoeg gekookt heeft, is al het water verdampt. Rijst even laten nawellen in de pan. 5-10 min. Na deze minuten alle rijst bij de groenten voegen en rustig door elkaar spatelen.
Proeven of dat er meer ketjap of Tamari nodig is.

Opdienen met geroosterde cashewnoten en evt. de verse koriander.
Lekker met kroepoek, zure augurk en komkommer.

Pindasaus – voor dag 2-;
In een steelpan 3 el pindakaas, 1 EL tahin optioneel, 2 El tomatenketchup, 2 El ketjap en om te verdunnen een scheutje rijstemelk of andere plantaardige melk of water toevoegen tot de gewenste dikte. Op laag vuur blijven roeren en verwarmen totdat het pruttelt.
Deze saus dikt snel in, je kunt het steeds verdunnen met wat water of melk. Direct opdienen.

Wortel-gembersoep

‘oranje soep’
deze soep werkt verwarmend en opbouwend. De gember geeft kracht.

+/- 35 min. 4-6 porties

 

500 gr wortelen- winterpeen liefst bio

3 uien

4 el olijfolie

3 cm verse gember

3 volle EL witte amandelpasta – natuurvoedingswinkel. Dit is om de soep romig te maken

Bouillonpoeder naar smaak – 3 TL is vaak voldoende

Peper

staafmixer

 

Lekker met vers brood.

 

Was de wortelen (schillen hoeft niet) en schil de ui en snijd in grove stukken.

Verhit een soeppan en doe wanneer de pan heet is, de olie erin.

Voeg de wortel en ui toe en fruit aan. Voeg de gember toe en zoveel water totdat de groenten onder staan.
Kook alles gaar met de deksel op de pan in 20 min. Haal wanneer de groenten gaar zijn, de gember eruit.
Voeg de amandelpasta, bouillonpoeder en peper toe en pureer alles met de staafmixer.
Bepaal zelf de dikte van de soep door er meer of minder water aan toe te voegen.

Extra: neem 2 appels en een half bosje verse peterselie. Schil de appels en snijd er stukjes van. Hak de peterselie fijn. Voeg de appels toe en warm goed door. Voeg vlak voor opdienen de peterselie toe.

Typische natuurvoedingssoep. Recept van Marion Pluimes uit de Kleine Vegetariër.

Lasagne met knolselderij

voorbereiding klein half uur. Excl. oventijd 45 min.

16-20 lasagnebladen afh. van grootte schaal

1 niet al te grote knolselderij, in plakjes van 2 mm (dunnen gelijkmatige schijven)

2 middelgrote uien of 1 dikke rode ui in ringen

200 gr kastanjechampignons, in plakjes

2 tenen knoflook, in plakjes

2 bollen mozzarella of een andere (belegen) kaas naar keuze/ smaak

Tijm

Basilicum

Ca. 7 dl tomatensaus – kan saus uit fles zijn.

Stuk parmezaan

 

Bedek de bodem van een ovenschaal zorgvuldig met een paar lasagnevellen en beleg ze dakpansgewijs met knolselderij. Verdeel er wat ui, champignons, knoflook, kaas en tomatensaus over. Strooi er wat tijm en basilicum overheen.
Dek weer zorgvuldig af met een paar lasagnevellen en maak zo laagjes tot alles op is.
Eindig met een laag saus, beleg die met kaas, evt een paar stukken tomaat als je die hebt, kruiden en als laatste parmezaan rasp.

Zet 45 min. tot 1 uur in de oven van 180 graden, controleer de gaarheid met een vork. Let op dat het niet verbrand, anders halverwege afdekken met aluminiumfolie.
Rasp er extra parmezaan overheen en laat de lasagne 5-10 min rusten voor serveren.

Als je de lasagne pas de volgende dag wilt eten (hij zal dan steviger zijn en goed in stukken te snijden) kun je de schaal met bakpapier bekleden voordat je hem vult.

Zet dan als je de lasagne wilt gebruiken op een passende plank op de schaal, draai het geheel om, verwijder het papier en snijd de lasagne in porties.
Warm ze, evt bestrooid met extra kaas, in een oven van 180 graden (zet de porties wat uit elkaar, dan kan de warmte makkelijker binnendringen).

Óf:

Bij voorbereiding dag tevoren, kun je deze lasagne alvast een klein half uur in hete oven voorgaren, zodat de dag erop de lasagne snel klaar is door deze nog even na te laten garen voor 20 min in hete oven. Kijk wat voor jou het beste werkt.

n.b. de champignons kunnen ook vervangen worden door walnoten.

Recept uit: Mari plukt de dag, Mari Maris

Vegan Lemon cheesecake

Vegan glutenvrije overheerlijke ‘cheesecake’ – als dessert, taart, tussendoor of misschien ontbijt?

In ieder geval is deze te lekker om lang te laten staan. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat! Beloofd!
Dit is een mengelmoes recept van de vegan sinaasappeltaart en de lemon vegan taart van Rineke Dijkinga.
Door de extra kruiden en psylliumvezel wordt het ook nog eens een feestje voor je darmen. Wat wil je meer?

 

Bodem

  • 40 gr walnoten
  • 4 EL havervlokken
  • 4 El notenpasta (let op: zonder pinda’s! – dat is namelijk niet lekker, tenzij je van pindataart houd..)
  • 4 medjoul dadels geweekt in water
  • sap en rasp van een biologische citroen
  • keukenmachine

Vulling:

  • 250 gr cashewnoten minimaal 4 uur lang geweekt in water en goed gedroogd
  • 2 biologische limoen de schil bewaren voor de rasp
  • 2 biologische citroenen uitgeperst en de schil bewaren voor de rasp
  • 250 gr biologische kokosolie ontgeurd en gesmolten
  • snufje zout
  • 4 kardemompeulen zelf malen in een vijzel
  • 1/4 tl vanillepoeder
  • 6 gr psylliumvezel als de topping te dun is (ik heb het wel gebruikt)
  • evt wat verse vruchtjes of gekuimelde nootjes ter garnering.

 

Bereiding bodem
Doe minimaal 4 uur voor bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water. Bereidt de taartvorm voor. Het liefst een ronde taart- springvorm. Bedek de binnenkant met bakpapier. Invetten hoeft niet. Maak de bodem door de noten en haver in de keukenmachine te malen. Niet te fijn. Voeg dan de dadels, citroen en de notenpasta toe en maal tot het fijn geworden is. Geen echte pasta!

Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en als je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders evt nog een extra dadel of een lepeltje water erbij. Druk het mengsel goed vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem van gevormd kan worden. Goed aandrukken.

Bereiding vulling
Laat de kokosolie smelten op zo laag mogelijk vuur. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en citoen- en limoensap. Rasp de schil van limoen en citroen. Maal de kardemompeulen in de vijzel. Voeg de rasp van de citroen toe en het snufje zout. Maal alles heel fijn in de keukenmachine. Voeg vanille toe. Het moet een dik mengsel zonder stukjes zijn. Als je nog geen psylliumvezels toegevoegd hebt, doe je dat nu. Kijk hoe de dikte is en proef even af! Voeg evt extra limoen/ citroen of kardemom toe.  Let wel op: pas als het hele mengsel koud en gestold is, komt de smaak echt boven. Giet het mengsel over de bodem, verdeel gelijkmatig en dek af.

Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en de textuur.
Dag erop; uit de koelkast vlak voor serveren en even afwerken met een leuke topping: limoenrasp en/of wat vruchten/ fruit erop. Smakelijk!

Tarte Tatin Peer met amandelspijs

Tarte Tatin peer met amandelspijs is een omgekeerde taart.

De taart wordt vaak gemaakt met appel of met peer en is ook heerlijk als desserttaart.
Deze tarte tatin heeft weinig met natuurvoeding te maken omdat er teveel suiker in zit door de caramel (kristalsuiker) en de amandelspijs. Veel teveel snelle suikers… Echter, ik heb het recept zoveel mogelijk naar ‘natuurvoedingsmaatstaven’ aangepast en de caramel met spijs geeft toch wel wat extra flavour, dus bij deze; niet te vaak maken en enorm genieten! 😉

 

4-5 rijpe peren

150 gram gebuild meel of speltmeel

100 gram kristalsuiker

25  gram kokosbloesemsuiker

25 gram dadelstroop

100 + 50 gram bio ongezouten roomboter

1 ei

1/2 blok amandelspijs in plakjes – zorg dat je kwalitatief goede spijs hebt

Amandelschaafsel

taartvorm van 24cm, ingevet en met bakpapier bekleed.

 

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Schil de peren, haal het klokhuis eruit en snijd ze door de helft. De gehalveerde peren snijd je in de lengte in plakjes van een paar millimeter dik.

Maak nu het deeg door 25 gr dadelstroop en 25 gr kokosbloesemsuiker, 100 gram boter, 150 gram meel en het ei te mengen in de keukenmachine, of gewoon lekker kneden met de hand. Het is plakkerig deeg. Maak er een bol van en leg verpakt in vershoudfolie in de koelkast. Maak dunne plakjes van de spijs.

De caramel. Dit vraagt even wat aandacht dus blijf bij je pannetje. Zorg dat alles voor ná de caramale al klaarstaat, zodat je snel kunt werken.
Verdeel de 100 gram suiker gelijkmatig in een steelpan en daar bovenop de boter in blokjes. Laat dit op middelhoog vuur smelten totdat de suiker een beetje bruin begint te worden. Niet roeren. Je wacht tot het mengsel mooi bruin is en roert het geheel dan voorzichtig een paar keer door. Vuur uit en in je bakvorm gieten.

Verdeel nu direct de plakjes peer in de caramel en daarover de plakjes amandelspijs.

Haal het deeg uit de koelkast en leg de bol deeg op een stuk vershoudfolie met daaroverheen nog een stuk vershoudfolie. Met een deegroller maak je er nu een dikke ronde plak (ong. 0,5cm) van die iets groter is dan je springvorm. Leg het deeg op de inhoud van de springvorm en stop goed in aan de rand.

Zet in de oven voor 30 minuten.

Ondertussen rooster je het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Als de taart klaar is haal je hem uit de oven. Zorg dat je een bord klaar hebt staan dat groter is dan je taart en kiep de taart om op het bord. Strooi er nog wat amandelschaafsel overheen et voilá!

N.b. deze taart kan makkelijk 1 a 2 dagen tevoren gemaakt worden, zónder amandelschaafsel en goed afgedekt wegzetten.
Dan zet je ‘m nog even in de oven voor een paar minuten zodat de taart lauwwarm geserveerd kan worden als dessert bijvoorbeeld! Super lekker!