• Recepten filter:
  • Alles
  • Baksels
  • Koude Gerechten
  • Soepen
  • Tussendoortjes
  • Warme Gerechten

Notenreepjes

Noten-vruchtenreepjes

Makkelijk om te maken, leuk, lekker en voedzaam om mee te nemen

  • Vierkant of rechthoekige bakvorm of glazen schaal
  • Vetvrij bakpapier
  • Keukenmachine
  • 120 gr walnoten
  • 200 gr dadels (medjool zijn de lekkerste)
  • 150 gr gemengde noten of bij gebrek aan meer noten: pittenmengsel van bijv. pompoen-, zonnebloempitten en sesamzaad
  • 40 gr cranberries , rozijnen of andere gedroogde bessen naar smaak
  • 1 TL kaneelpoeder
  • 2 EL kokosolie
  • 1/2 TL zout
  • Optioneel: 2 EL amandelmeel voor een zwaardere versie, 1 EL gemalen kokos en/of evt 2 grote EL rauwe cacao als je een ‘chocolade versie’ wilt

 

Ontpit de dadels. Maal de walnoten matig tot fijn in de keukenmachine, maar niet tot pasta! En doe ze in een grote kom. Hak de gemengde noten of pitten grof met een mes (of ook even in de keukenmachine). Maal de dadels fijn in de keukenmachine. Doe alle ingrediënten in een kom, meng goed (wordt een brij door de dadels) en kneed met de handen tot een grote bal. Leg op het keukenpapier en maak plat met de bolle kant van een lepel. Druk goed aan, anders gaan de repen brokkelen. Snijd in repen en laat ze minimaal een uur opstijven in de koelkast.

 

 

Pizzadeeg

Pizzadeeg voor 3 hele grote pizza’s

Ingrediënten
• 500 gram pizza/pastabloem type 00
• 300 ml warm water
• 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
• Zout (circa 1 tl)
• Suiker (circa 1 el)
• 1 el extra vierge olijfolie
• Eventueel gedroogde (of verse) oregano

Bereiding:
Voeg het zakje gist en een klein snufje suiker (niet alles) toe aan het water, roer even door en laat ongeveer 10 minuten staan. Door het warme water wordt de gist geactiveerd en ontstaat er een schuimlaagje op het water. Gebeurt dit niet dan is de gist dood. Gooi het papje dan weg en maak het opnieuw.
Meng de bloem, het zout en de rest van de suiker in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe en roer met een lepel (of in een keukenmachine met deeghaak) door elkaar, totdat het vocht is opgenomen.
Bestuif het aanrecht met wat pizzabloem en kneed het deeg verder met je handen tot een soepele, elastische bal, dit duurt circa tien minuten. Voeg wat olijfolie toe als het deeg te droog blijft, maar niet teveel. Het deeg is goed als het aanvoelt als een Post-it en makkelijk loslaat van je handen en van het aanrecht. Als het deeg te plakkerig is, voeg je wat extra pizzabloem toe.

Doe het deeg na het kneden in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Zet weg op een warme, tochtvrije plek en laat circa 1,5 uur staan, totdat het in hoeveelheid verdubbeld is.
Twee keer rijzen – het geheim
Na de eerste rijs is het deeg al lekker en zou je het al kunnen gebruiken. Maar wil je echt de allerlekkerste, luchtige pizzabodem, laat het deeg dan nog een tweede keer rijzen. Duw met je handen alle lucht uit het deeg en laat op dezelfde manier voor een tweede keer rijzen.

Druk na de tweede rijs weer alle lucht eruit en verdeel het deeg in vier bolletjes. Elk deegbolletje is voldoende voor 1 grote pizza (1 tot 2 personen). Het deeg dat je niet direct gebruikt kun je invriezen.

Afbakken:
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Meestal is dat 220 graden. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller het pizzadeeg in de gewenste vorm. Rol goed uit zodat het een platte bodem wordt. Vet een bakblik in met wat olie en bestuif met meel of bekleed een bakblik met een vel bakpapier en leg hier de pizzabodem op. Beleg de pizza naar keuze, maar pas op met ingrediënten waar veel vocht in zit, zoals champignons of mozzarella. Leg niet te veel groenten op de pizza, of bak ze eerst aan zodat het vocht kan verdampen. Laat mozzarella eerst goed uitlekken. Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten is en de bodem krokant en knapperig.

Blauwe bessen kruimelplaatcake

Blauwe bessen kruimelplaatcake… met amandelmeel

12 stuks, bakplaat ongeveer 18 x 18 cm.  – de hoeveelheid verdubbelen mag!  😉 –

Benodigdheden voor het deeg:

  • 110 gram roomboter
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 volle tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 125 gram gebuild meel
  • 80 gr amandelmeel
  • 1 klein ei / of 1 EL water als je eivrij wilt bakken
  • 1/2 – 1 theelepel kaneel

Voor de vulling:

  • 250 gram blauwe bessen, eventueel 1 doosje blauwe bessen uit de diepvries
  • rasp van 1/2 bio citroen
  • klein beetje citroen sap
  • 4 gram arrowroot of maizena
  • 1 EL kokosbloesemsuiker of 1 flinke kneep rijststroop

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je bakvorm in of bedek het met bakpapier.

Snij de koude boter in blokjes & meng hier alle ingrediënten voor het deeg bij. Kneed het deeg met je vingertoppen. Het wordt kruimelig, dat is juist de bedoeling.
Bedek de bakvorm met de helft van het deeg en maak het glad.
Meng de suiker of stroop met arrowroot of maizena door elkaar. Voeg hier de blauwe bessen, de citroen- rasp en het sap door. Bedek hiermee je deeg.
Verkruimel nu de tweede helft van je kruimeldeeg over de fruitige vulling.

Bak de plaatcake in ongeveer 40 minuten gaar. Let op dat amandelmeel niet verbrand! Houd het bakproces in de gaten. Laat de plaatcake afkoelen.

 

Amandelmeelmuffins – ontbijthapje!

Amandelmeelcupcakes – Goed voor ontbijt en weer eens wat anders dan die boterham!
Ongeveer 12 st.                                                                                                                       

250 gr amandelmeel
¼ tl (wijsteen) bakpoeder
½ tl zout
100 gr roomboter
60 gr maple sirop
2 EL vanille extract
Halve banaan
desgewenst een EL kokosrasp
Scheutje water – afh van droogte van deeg
Ter garnering een blauwe bes of framboos
Muffinvorm

Meng de droge en de natte ingrediënten apart in een kom
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge.
Muffinvorm invetten, vormpjes vullen met een volle EL deeg en aftoppen met een bes. Het besje hoeft niet, is wel lekker! Bakken op 180 graden 20-25 minuten.
Let op: amandelmeel verbrandt snel, eventueel tijdens het bakken een alufolie over de vormpjes leggen tegen verbranding.

n.b. Bovenstaand is het ‘originele’ recept. De muffins op de foto bestaan voor ongeveer 1/3 uit amandelmeel, 1/3 kokosmeel en 1/3 speltmeel omdat mijn amandelmeel op was. Door de kokosmeel werd het wat droger dus ik heb er een scheutje extra water en een randje boter meer ingedaan.

Linzensoep met zoete aardappel

Prebiotische linzensoep                                                                                                               

Linzensoep met zoete aardappel en wortel; goed voor de darmopbouw vanwege de vele vezels. Frisse smaak vanwege de venkel en kardemom

6 personen

  • Ongeveer 200 gram zoete aardappel in kleine reepjes gesneden
  • 4 bospenen (de grotere wortels van de bos) – in stukjes
  • 1 dikke ui in stukjes
  • 1 knoflookteen geperst
  • 1 kop rode linzen
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 kardemompeulen gekneusd/ geplet
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5- 2 tl kruidenzout -Herbamare
  • 4 cm kombu – zeewier. Verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel
  • 1 liter water
  • Olijfolie

 

Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit de ui samen met de venkelzaad, komijnpoeder en kurkuma op laag vuur. Zodra het begint te geuren voeg de knoflook toe samen met de wortel en zoete aardappel. Laat paar minuten stoven. Let op dat het niet aanbrandt. Voeg dan de linzen toe samen met de gekneusde kardemom en de liter water. Breng aan de kook samen met de kombu (goed voor extra jodium). Laat 20 minuten zachtjes borrelen.

Haal de kombu eruit (laat deze drogen voor hergebruik) en voeg het kruidenzout toe, evt een beetje peper. Laat nog paar minuten borrelen. Als alle ingrediënten zacht zijn, soep grof pureren.

Afhankelijk van de dikte van de soep meer water toevoegen en op smaak brengen met evt extra zout en peper.

 

Ontbijt-Worteltaart

‘Ontbijt’ – Worteltaart met ‘vegan’ frisse frosting                                                                                                                                                                                                                     

Dit is echt een vezelbommetje! In het kader van ‘eet meer groenten en vezels’, zit je met deze ‘taart’ wel goed. Gelukkig is ie enorm lekker en gezien alle ingrediënten, ook echt wel ontbijtproof!

– Springvorm 22-24 cm doorsnee
– Bakpapier

– 120 gram havermout of havermeel
– 70 gram ongezouten bio roomboter
– 2 eieren
– 50 gram kokosbloesemsuiker
– 1 flinke EL dadelstroop
– 1 TL (zelfgemaakt) vanille extract
– Ongeveer 300 gram geschilde en geraspte bospeen of winterpeen waarvan ook 1 kleine rode biet binnen de 300 gr valt
– 2 TL bakpoeder
– 2 tl kaneel
– 1 tl gemberpoeder
– 1 tl kardemompoeder
– 1 tl verse citroensap
– ½ tl zeezout
– 70 gram rozijnen (of ander gedroogd fruit, ik vind rozijnen het zoetst)
– Beetje boter of kokosolie om de vorm mee in te vetten

Citroen frosting voor over de taart: – dit is zo lekker, als je van fris/zuur houd, dan kun je de kom ook zo uitlepelen! ;)-
– 100 gram cashewnoten
– 3 EL plantaardige melk
– 3 EL rijststroop
– 1 biologische citroen : geraspt en geperst
– 1 EL ontgeurde kokosolie

Bereiding taart
Verwarm de (hetelucht) oven voor op 170 graden (mijn oven gaat behoorlijk hard en dus heb ik de temperatuur halverwege het bakken naar 165 graden teruggezet)
Klem bakpapier tussen de bodem en de ring van de springvorm. Vet de zijkanten in met kokosolie of roomboter.

Indien gebruik van havermout; vermaal het in de keukenmachine tot meel. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur. Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker. Voeg het vanille extract en de kokosolie toe en meng goed. Als alles gemengd is kun je de geraspte wortel en biet erdoorheen scheppen. Meng in een andere kom de vermalen havermout of het meel met bakpoeder, kaneel, kardemom en gember, citroensap, zout en rozijnen.
Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm. Bak de taart ongeveer 40 minuten. Hij is klaar als je een satéprikker erin prikt en er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen.

Bereiding citroenfrosting:
Maak de citroen schoon: boen het met een sponsje en baking soda. Rasp de schil en pers de citroen uit.
Doe de cashewnoten in de keukenmachine en maal ze samen met de melk, rijstroop, citroenrasp en sap. Laat draaien totdat het romig wordt.
N.b. ik had nog maar 70 gr cashewnoten in de liggen, dus heb de rest aangevuld met 1,5 flinke EL witte amandelpasta – die maakt het ook erg romig.
Smelt de kokosolie op laag vuur en schenk dit bij het mengsel in de keukenmachine en laat even draaien totdat het is opgenomen. Proef en breng evt. iets meer op smaak met wat extra rijststroop
Bestrijk de afgekoelde taart met citroenfrosting. Ik heb er voor de leuk nog wat gesmolten pure chocolade overheen gedruppeld. Maakt het extra feestelijk!

Bewaar de taart in de koelkast.

Aardappel- raapsteeltjes salade

Heerlijke, makkelijke en winterse lunch om mee te nemen. Perfect voor een basisch dieet – mocht je daarmee bezig zijn. Twist op de stamppot!

4 personen                                                                                                                                                                                                 

– 8 grote aardappels, liefst hardkokend
– Flinke bos verse raapstelen
– 3 stengels bosui
– Zoet-zure augurken – 6 kleintjes of 3 grote augurken
– 1 tl karwij
– Pot gegrilde paprika – 3 stukken eruit
– Halve fris zure appel zoals Elstar
– Pot gedroogde tomaten op olie- 4 tomaten of meer naar smaak
– Peper/zout – bv. Herbamare kruidenzout
– Klont roomboter
– Scheut (plantaardige) melk
– Witte wijnazijn
Als garnering evt wat geroosterde pijnboompitten of zonnebloempitten

Bereiding:
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en zet ze in een klein laagje water met 0,5 tl kruidenzout en 1 tl karwij op het vuur en laat koken totdat ze gaar zijn.
Snijd ondertussen de bosui, augurken, halve appel, de gegrilde paprika en tomaatjes in kleine stukjes. Was de raapstelen en snijd in stukjes.
Zodra de aardappels gaar zijn, giet ze af, voeg de roomboter en een scheut melk toe. Ik had amandelmelk in huis, dus is het dat geworden. Stamp de aardappels heel grof met een stamper. Zorg dat het nog ‘salade’ blijft. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met een scheutje witte wijnazijn, peper en zout, evt een halve EL olie van de gedroogde tomaten (lekker kruidig).
Ter garnering de geroosterde pitten erop. Lekker met een schepje grove mosterd.

Smakelijk! Een dag later smaakt deze salade -koud- nog lekkerder!

Rauwe bloedsinaasappeltaart – Vegan

Rauwe bloedsinaasappeltaart – Vegan

Het recept voor deze taart heb ik ooit ergens gelezen, maar nooit eerder gemaakt. Wat had ik dat eerder moeten doen! Het is even een karwei, je hebt nogal wat noten nodig, maar wat is ie lekker!
Deze taart kun je het beste een dag tevoren klaarmaken ivm de smaak.
Ook een heel erg goed tussendoortje!

10 grote stukken. 

Bodem

  • 80 gr amandelen
  • 80 gr noten: hazel-, wal-, pecan- of cashewnoot
  • 4 medjoul dadels geweekt in water
  • 30 gr pure cacao
  • keukenmachine

Vulling:

  • 300 gr cashewnoten minimaal 4 uur lang geweekt in water en goed gedroogd
  • 3 biologische bloedsinaasappels uitgeperst en de schil bewaren voor de rasp
  • 250 gr biologische kokosolie ontgeurd en gesmolten
  • 7 medjoul dadels geweekt in water
  • 1 flinke EL verse gember geraspt

 

Bereiding bodem
Doe minimaal 4 uur voor bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels (alle 7!) minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water. Bereidt de taartvorm voor. Het liefst een ronde taart- springvorm. Bedek de binnenkant met bakpapier. Invetten hoeft niet. Maak de bodem door de amandelen en andere noten in de keukenmachine fijn te malen. Voeg dan de cacao en de goed gedroogde dadels toe en maal tot het fijn geworden is. Geen pasta!

Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en als je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders evt nog een extra dadel of een lepeltje water erbij. Laat 3 EL van het mengsel apart liggen en druk het overige mengsel goed vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem van gevormd kan worden. Goed aandrukken. Wat je apart hebt gelaten, wordt er later overheen gestrooid.

Bereiding vulling
Laat de kokosolie smelten op zo laag mogelijk vuur. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en dadels. Rasp de schil van de bloedsinaasappelen en pers ze dan uit. Voeg het bloedsinaasappelsap, de rasp en de gemberrasp toe aan het kokosolie mengsel en maal het fijn in de keukenmachine. Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop het resterende cacao/notenmengsel.

Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en de textuur.

 

Bladerdeegpakketjes van wintergroenten

4 personen                                                                                                                                                                                   

Ik had nog veel groenterestjes over,  ideaal voor een pastei! Wat ik gebruikt heb om de groente la leeg te maken, is het volgende. Vul de pakketjes met wat je in huis hebt..

  • champignons in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook in stukjes
  • 1 prei in ringen
  • 1/2 paarse winterwortel in schijfjes
  • spruiten even kort geblancheerd en uit laten lekken
  • 1 el bloem
  • 1 tl kerrie poeder
  • 1 dl groentebouillon
  • 8 plakjes bladerdeeg – evt. vegan

 

Bereiding

Maak de pan heet,  voeg dan 2 EL olie toe en fruit hierin de ui, knoflook, samen met de kerriepoeder. Daarna de wortel, geblancheerde spruiten, champignons en prei even mee laten bakken. Daarna bloem erdoor en laten pruttelen voor een paar minuten op zacht vuur. Neem de pan van het vuur en schenk de bouillon erbij. Breng de massa roerend aan de kook en laat het 4 min zachtjes doorkoken. Evt. zout en peper toevoegen en af laten koelen. Ontdooi de plakken bladerdeeg en leg deze klaar.
Oven op 200 graden voorverwarmen. Verdeel het groentemengsel over 4 plakken bladerdeeg en laat 1 cm van de rand af vrij. Bestrijk ze evt. met wat water. Leg de andere plakjes bladerdeeg over de groentemengsels heen, zodat het een pakketje wordt. Druk de randen goed op elkaar en werk netjes af met een vork. Leg bakpapier op een bakplaat, leg de pakketjes erop en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 min. goudbruin

Lekker met een frisse salade erbij

Couscous met gevulde koolrolletjes

4-5 personen

  • 1 kop volkoren spelt couscous
  • 1 flinke handvol platte peterselie
  • 1 handvol verse basilicum
  • stuk komkommer in reepjes
  • olijfolie
  • zout
  • 1 tl kerriepoeder

Koolrolletjes:

  • 1 groene kool/ savooyekool
  • 300 gr bio (kip)gehakt (bio gehakt naar keuze. Rundergehakt maakt wat droog)
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • enkele takjes tijm
  • 500 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 el meel (kokosmeel, havermeel, speltmeel)
  • 200 ml bouillon
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • zout
  • peper

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 C. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook.Verwijder ondertussen de buitenste donker groene bladeren van de kool, haal alle het andere blad los van de stronk en was deze schoon. Kook de bladeren 1 à 2 minuten in het water zodat ze enigszins slap worden, maar niet heel zacht. Giet ze af en laat afkoelen. Snipper de uien heel fijn. Plet de knoflooktenen en hak deze fijn. Doe het gehakt samen met de 1/3e deel van de gesnipperde ui, het (kokos)meel, het ei, de cayenne en de paprikapoeder, peper en zout naar smaak en twee lepels van de passata in een kom en meng dit goed door elkaar met een vork of met je handen. Snijd de dikke nerf uit de koolbladeren. Vorm een soort mini broodjes van de gehakt ter grootte van een pingpongbal ongeveer, beetje afhankelijk van hoe groot de koolbladeren zijn. Rol het gehakt in de koolbladeren en leg de rolletjes in een ovenschaal. Verwarm een koekenpan en smelt daarin een flinke klont kokosolie en/of ghee en fruit hierin de ui tot deze zacht is. Giet de passata en de bouillon bij de ui en breng aan de kook. Haal de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de peper en het zout naar smaak bij de saus, roer er de fijngesneden knoflook door en giet deze saus over de koolrolletjes.

Als je de saus te dun vindt, kun je deze eventueel nog een tijdje laten inkoken voor je ‘m over de rolletjes giet, zelf doe ik dat nooit. Dek het geheel af met een laag geraspte kaas en zet zo’n 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de gehakt gaar is.

Couscous laten wellen in heet water, 2 EL olijfolie, 1 tl kerrie en 1 tl (kruiden)zout. Peterselie en basilicum fijn hakken. Wanneer de couscous na een minuut of 6 klaar is, voorzichtig loswrikken met een vork, kruiden toevoegen en reepjes komkommer.

Samen lauwwarm serveren.