• Recepten filter:
  • Alles
  • Baksels
  • Koude Gerechten
  • Soepen
  • Tussendoortjes
  • Warme Gerechten

Vegan Lemon cheesecake

Vegan glutenvrije overheerlijke ‘cheesecake’ – als dessert, taart, tussendoor of misschien ontbijt?

In ieder geval is deze te lekker om lang te laten staan. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat! Beloofd!
Dit is een mengelmoes recept van de vegan sinaasappeltaart en de lemon vegan taart van Rineke Dijkinga.
Door de extra kruiden en psylliumvezel wordt het ook nog eens een feestje voor je darmen. Wat wil je meer?

 

Bodem

  • 40 gr walnoten
  • 4 EL havervlokken
  • 4 El notenpasta (let op: zonder pinda’s! – dat is namelijk niet lekker, tenzij je van pindataart houd..)
  • 4 medjoul dadels geweekt in water
  • sap en rasp van een biologische citroen
  • keukenmachine

Vulling:

  • 250 gr cashewnoten minimaal 4 uur lang geweekt in water en goed gedroogd
  • 2 biologische limoen de schil bewaren voor de rasp
  • 2 biologische citroenen uitgeperst en de schil bewaren voor de rasp
  • 250 gr biologische kokosolie ontgeurd en gesmolten
  • snufje zout
  • 4 kardemompeulen zelf malen in een vijzel
  • 1/4 tl vanillepoeder
  • 6 gr psylliumvezel als de topping te dun is (ik heb het wel gebruikt)
  • evt wat verse vruchtjes of gekuimelde nootjes ter garnering.

 

Bereiding bodem
Doe minimaal 4 uur voor bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water. Bereidt de taartvorm voor. Het liefst een ronde taart- springvorm. Bedek de binnenkant met bakpapier. Invetten hoeft niet. Maak de bodem door de noten en haver in de keukenmachine te malen. Niet te fijn. Voeg dan de dadels, citroen en de notenpasta toe en maal tot het fijn geworden is. Geen echte pasta!

Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en als je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders evt nog een extra dadel of een lepeltje water erbij. Druk het mengsel goed vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem van gevormd kan worden. Goed aandrukken.

Bereiding vulling
Laat de kokosolie smelten op zo laag mogelijk vuur. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en citoen- en limoensap. Rasp de schil van limoen en citroen. Maal de kardemompeulen in de vijzel. Voeg de rasp van de citroen toe en het snufje zout. Maal alles heel fijn in de keukenmachine. Voeg vanille toe. Het moet een dik mengsel zonder stukjes zijn. Als je nog geen psylliumvezels toegevoegd hebt, doe je dat nu. Kijk hoe de dikte is en proef even af! Voeg evt extra limoen/ citroen of kardemom toe.  Let wel op: pas als het hele mengsel koud en gestold is, komt de smaak echt boven. Giet het mengsel over de bodem, verdeel gelijkmatig en dek af.

Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en de textuur.
Dag erop; uit de koelkast vlak voor serveren en even afwerken met een leuke topping: limoenrasp en/of wat vruchten/ fruit erop. Smakelijk!

Tarte Tatin Peer met amandelspijs

Tarte Tatin peer met amandelspijs is een omgekeerde taart.

De taart wordt vaak gemaakt met appel of met peer en is ook heerlijk als desserttaart.
Deze tarte tatin heeft weinig met natuurvoeding te maken omdat er teveel suiker in zit door de caramel (kristalsuiker) en de amandelspijs. Veel teveel snelle suikers… Echter, ik heb het recept zoveel mogelijk naar ‘natuurvoedingsmaatstaven’ aangepast en de caramel met spijs geeft toch wel wat extra flavour, dus bij deze; niet te vaak maken en enorm genieten! 😉

 

4-5 rijpe peren

150 gram gebuild meel of speltmeel

100 gram kristalsuiker

25  gram kokosbloesemsuiker

25 gram dadelstroop

100 + 50 gram bio ongezouten roomboter

1 ei

1/2 blok amandelspijs in plakjes – zorg dat je kwalitatief goede spijs hebt

Amandelschaafsel

taartvorm van 24cm, ingevet en met bakpapier bekleed.

 

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Schil de peren, haal het klokhuis eruit en snijd ze door de helft. De gehalveerde peren snijd je in de lengte in plakjes van een paar millimeter dik.

Maak nu het deeg door 25 gr dadelstroop en 25 gr kokosbloesemsuiker, 100 gram boter, 150 gram meel en het ei te mengen in de keukenmachine, of gewoon lekker kneden met de hand. Het is plakkerig deeg. Maak er een bol van en leg verpakt in vershoudfolie in de koelkast. Maak dunne plakjes van de spijs.

De caramel. Dit vraagt even wat aandacht dus blijf bij je pannetje. Zorg dat alles voor ná de caramale al klaarstaat, zodat je snel kunt werken.
Verdeel de 100 gram suiker gelijkmatig in een steelpan en daar bovenop de boter in blokjes. Laat dit op middelhoog vuur smelten totdat de suiker een beetje bruin begint te worden. Niet roeren. Je wacht tot het mengsel mooi bruin is en roert het geheel dan voorzichtig een paar keer door. Vuur uit en in je bakvorm gieten.

Verdeel nu direct de plakjes peer in de caramel en daarover de plakjes amandelspijs.

Haal het deeg uit de koelkast en leg de bol deeg op een stuk vershoudfolie met daaroverheen nog een stuk vershoudfolie. Met een deegroller maak je er nu een dikke ronde plak (ong. 0,5cm) van die iets groter is dan je springvorm. Leg het deeg op de inhoud van de springvorm en stop goed in aan de rand.

Zet in de oven voor 30 minuten.

Ondertussen rooster je het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Als de taart klaar is haal je hem uit de oven. Zorg dat je een bord klaar hebt staan dat groter is dan je taart en kiep de taart om op het bord. Strooi er nog wat amandelschaafsel overheen et voilá!

N.b. deze taart kan makkelijk 1 a 2 dagen tevoren gemaakt worden, zónder amandelschaafsel en goed afgedekt wegzetten.
Dan zet je ‘m nog even in de oven voor een paar minuten zodat de taart lauwwarm geserveerd kan worden als dessert bijvoorbeeld! Super lekker!

Notenreepjes

Noten-vruchtenreepjes

Makkelijk om te maken, leuk, lekker en voedzaam om mee te nemen

  • Vierkant of rechthoekige bakvorm of glazen schaal
  • Vetvrij bakpapier
  • Keukenmachine
  • 120 gr walnoten
  • 200 gr dadels (medjool zijn de lekkerste)
  • 150 gr gemengde noten of bij gebrek aan meer noten: pittenmengsel van bijv. pompoen-, zonnebloempitten en sesamzaad
  • 40 gr cranberries , rozijnen of andere gedroogde bessen naar smaak
  • 1 TL kaneelpoeder
  • 2 EL kokosolie
  • 1/2 TL zout
  • Optioneel: 2 EL amandelmeel voor een zwaardere versie, 1 EL gemalen kokos en/of evt 2 grote EL rauwe cacao als je een ‘chocolade versie’ wilt

 

Ontpit de dadels. Maal de walnoten matig tot fijn in de keukenmachine, maar niet tot pasta! En doe ze in een grote kom. Hak de gemengde noten of pitten grof met een mes (of ook even in de keukenmachine). Maal de dadels fijn in de keukenmachine. Doe alle ingrediënten in een kom, meng goed (wordt een brij door de dadels) en kneed met de handen tot een grote bal. Leg op het keukenpapier en maak plat met de bolle kant van een lepel. Druk goed aan, anders gaan de repen brokkelen. Snijd in repen en laat ze minimaal een uur opstijven in de koelkast.

 

 

Pizzadeeg

Pizzadeeg voor 3 hele grote pizza’s

Ingrediënten
• 500 gram pizza/pastabloem type 00
• 300 ml warm water
• 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
• Zout (circa 1 tl)
• Suiker (circa 1 el)
• 1 el extra vierge olijfolie
• Eventueel gedroogde (of verse) oregano

Bereiding:
Voeg het zakje gist en een klein snufje suiker (niet alles) toe aan het water, roer even door en laat ongeveer 10 minuten staan. Door het warme water wordt de gist geactiveerd en ontstaat er een schuimlaagje op het water. Gebeurt dit niet dan is de gist dood. Gooi het papje dan weg en maak het opnieuw.
Meng de bloem, het zout en de rest van de suiker in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe en roer met een lepel (of in een keukenmachine met deeghaak) door elkaar, totdat het vocht is opgenomen.
Bestuif het aanrecht met wat pizzabloem en kneed het deeg verder met je handen tot een soepele, elastische bal, dit duurt circa tien minuten. Voeg wat olijfolie toe als het deeg te droog blijft, maar niet teveel. Het deeg is goed als het aanvoelt als een Post-it en makkelijk loslaat van je handen en van het aanrecht. Als het deeg te plakkerig is, voeg je wat extra pizzabloem toe.

Doe het deeg na het kneden in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Zet weg op een warme, tochtvrije plek en laat circa 1,5 uur staan, totdat het in hoeveelheid verdubbeld is.
Twee keer rijzen – het geheim
Na de eerste rijs is het deeg al lekker en zou je het al kunnen gebruiken. Maar wil je echt de allerlekkerste, luchtige pizzabodem, laat het deeg dan nog een tweede keer rijzen. Duw met je handen alle lucht uit het deeg en laat op dezelfde manier voor een tweede keer rijzen.

Druk na de tweede rijs weer alle lucht eruit en verdeel het deeg in vier bolletjes. Elk deegbolletje is voldoende voor 1 grote pizza (1 tot 2 personen). Het deeg dat je niet direct gebruikt kun je invriezen.

Afbakken:
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Meestal is dat 220 graden. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller het pizzadeeg in de gewenste vorm. Rol goed uit zodat het een platte bodem wordt. Vet een bakblik in met wat olie en bestuif met meel of bekleed een bakblik met een vel bakpapier en leg hier de pizzabodem op. Beleg de pizza naar keuze, maar pas op met ingrediënten waar veel vocht in zit, zoals champignons of mozzarella. Leg niet te veel groenten op de pizza, of bak ze eerst aan zodat het vocht kan verdampen. Laat mozzarella eerst goed uitlekken. Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten is en de bodem krokant en knapperig.

Blauwe bessen kruimelplaatcake

Blauwe bessen kruimelplaatcake… met amandelmeel

12 stuks, bakplaat ongeveer 18 x 18 cm.  – de hoeveelheid verdubbelen mag!  😉 –

Benodigdheden voor het deeg:

  • 110 gram roomboter
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 volle tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 125 gram gebuild meel
  • 80 gr amandelmeel
  • 1 klein ei / of 1 EL water als je eivrij wilt bakken
  • 1/2 – 1 theelepel kaneel

Voor de vulling:

  • 250 gram blauwe bessen, eventueel 1 doosje blauwe bessen uit de diepvries
  • rasp van 1/2 bio citroen
  • klein beetje citroen sap
  • 4 gram arrowroot of maizena
  • 1 EL kokosbloesemsuiker of 1 flinke kneep rijststroop

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je bakvorm in of bedek het met bakpapier.

Snij de koude boter in blokjes & meng hier alle ingrediënten voor het deeg bij. Kneed het deeg met je vingertoppen. Het wordt kruimelig, dat is juist de bedoeling.
Bedek de bakvorm met de helft van het deeg en maak het glad.
Meng de suiker of stroop met arrowroot of maizena door elkaar. Voeg hier de blauwe bessen, de citroen- rasp en het sap door. Bedek hiermee je deeg.
Verkruimel nu de tweede helft van je kruimeldeeg over de fruitige vulling.

Bak de plaatcake in ongeveer 40 minuten gaar. Let op dat amandelmeel niet verbrand! Houd het bakproces in de gaten. Laat de plaatcake afkoelen.

 

Amandelmeelmuffins – ontbijthapje!

Amandelmeelcupcakes – Goed voor ontbijt of tussendoortje
Ongeveer 12 st.                                                                                                                       

250 gr amandelmeel
1,5 tl (wijnsteen) bakpoeder
½ tl zout
100 gr roomboter of kokosolie
50 gr maple sirop/of verdelen over agave- en rijststroop
2 tl vanille extract
3/4 rijpe banaan
desgewenst 1 EL kokosrasp
Scheutje water – afh van droogte van deeg
Ter garnering een blauwe bes of framboos
Muffinvorm

Meng de droge en de natte ingrediënten apart in een kom
Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge.
Muffinvorm invetten, vormpjes vullen met een volle EL deeg en aftoppen met een bes. Het besje hoeft niet, is wel lekker! Bakken op 180 graden 20-25 minuten.
Let op: amandelmeel verbrandt snel, eventueel tijdens het bakken een alufolie over de vormpjes leggen tegen verbranding.

n.b.
Bovenstaand is het ‘originele’ recept. De muffins op de foto bestaan voor ongeveer 1/3 uit amandelmeel, 1/3 kokosmeel en 1/3 speltmeel omdat mijn amandelmeel op was. Door de kokosmeel werd het wat droger dus ik heb er een scheutje extra water en een randje boter meer ingedaan.
Heb je geen spelt- of kokosmeel in huis, dan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld 175 gr. amandelmeel te gebruiken en 75 gr tarwebloem. Dan krijg je ook een luchtiger effect dan enkel amandelmeel.

 

Linzensoep met zoete aardappel

Prebiotische linzensoep                                                                                                               

Linzensoep met zoete aardappel en wortel; goed voor de darmopbouw vanwege de vele vezels. Frisse smaak vanwege de venkel en kardemom

6 personen

  • Ongeveer 200 gram zoete aardappel in kleine reepjes gesneden
  • 4 bospenen (de grotere wortels van de bos) – in stukjes
  • 1 dikke ui in stukjes
  • 1 knoflookteen geperst
  • 1 kop rode linzen
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 kardemompeulen gekneusd/ geplet
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5- 2 tl kruidenzout -Herbamare
  • 4 cm kombu – zeewier. Verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel
  • 1 liter water
  • Olijfolie

 

Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit de ui samen met de venkelzaad, komijnpoeder en kurkuma op laag vuur. Zodra het begint te geuren voeg de knoflook toe samen met de wortel en zoete aardappel. Laat paar minuten stoven. Let op dat het niet aanbrandt. Voeg dan de linzen toe samen met de gekneusde kardemom en de liter water. Breng aan de kook samen met de kombu (goed voor extra jodium). Laat 20 minuten zachtjes borrelen.

Haal de kombu eruit (laat deze drogen voor hergebruik) en voeg het kruidenzout toe, evt een beetje peper. Laat nog paar minuten borrelen. Als alle ingrediënten zacht zijn, soep grof pureren.

Afhankelijk van de dikte van de soep meer water toevoegen en op smaak brengen met evt extra zout en peper.

 

Ontbijt-Worteltaart

‘Ontbijt’ – Worteltaart met ‘vegan’ frisse frosting                                                                                                                                                                                                                     

Dit is echt een vezelbommetje! In het kader van ‘eet meer groenten en vezels’, zit je met deze ‘taart’ wel goed. Gelukkig is ie enorm lekker en gezien alle ingrediënten, ook echt wel ontbijtproof!

– Springvorm 22-24 cm doorsnee
– Bakpapier

– 120 gram havermout of havermeel
– 70 gram ongezouten bio roomboter
– 2 eieren
– 50 gram kokosbloesemsuiker
– 1 flinke EL dadelstroop
– 1 TL (zelfgemaakt) vanille extract
– Ongeveer 300 gram geschilde en geraspte bospeen of winterpeen waarvan ook 1 kleine rode biet binnen de 300 gr valt
– 2 TL bakpoeder
– 2 tl kaneel
– 1 tl gemberpoeder
– 1 tl kardemompoeder
– 1 tl verse citroensap
– ½ tl zeezout
– 70 gram rozijnen (of ander gedroogd fruit, ik vind rozijnen het zoetst)
– Beetje boter of kokosolie om de vorm mee in te vetten

Citroen frosting voor over de taart: – dit is zo lekker, als je van fris/zuur houd, dan kun je de kom ook zo uitlepelen! ;)-
– 100 gram cashewnoten
– 3 EL plantaardige melk
– 3 EL rijststroop
– 1 biologische citroen : geraspt en geperst
– 1 EL ontgeurde kokosolie

Bereiding taart
Verwarm de (hetelucht) oven voor op 170 graden (mijn oven gaat behoorlijk hard en dus heb ik de temperatuur halverwege het bakken naar 165 graden teruggezet)
Klem bakpapier tussen de bodem en de ring van de springvorm. Vet de zijkanten in met kokosolie of roomboter.

Indien gebruik van havermout; vermaal het in de keukenmachine tot meel. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur. Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker. Voeg het vanille extract en de kokosolie toe en meng goed. Als alles gemengd is kun je de geraspte wortel en biet erdoorheen scheppen. Meng in een andere kom de vermalen havermout of het meel met bakpoeder, kaneel, kardemom en gember, citroensap, zout en rozijnen.
Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm. Bak de taart ongeveer 40 minuten. Hij is klaar als je een satéprikker erin prikt en er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen.

Bereiding citroenfrosting:
Maak de citroen schoon: boen het met een sponsje en baking soda. Rasp de schil en pers de citroen uit.
Doe de cashewnoten in de keukenmachine en maal ze samen met de melk, rijstroop, citroenrasp en sap. Laat draaien totdat het romig wordt.
N.b. ik had nog maar 70 gr cashewnoten in de liggen, dus heb de rest aangevuld met 1,5 flinke EL witte amandelpasta – die maakt het ook erg romig.
Smelt de kokosolie op laag vuur en schenk dit bij het mengsel in de keukenmachine en laat even draaien totdat het is opgenomen. Proef en breng evt. iets meer op smaak met wat extra rijststroop
Bestrijk de afgekoelde taart met citroenfrosting. Ik heb er voor de leuk nog wat gesmolten pure chocolade overheen gedruppeld. Maakt het extra feestelijk!

Bewaar de taart in de koelkast.

Aardappel- raapsteeltjes salade

Heerlijke, makkelijke en winterse lunch om mee te nemen. Perfect voor een basisch dieet – mocht je daarmee bezig zijn. Twist op de stamppot!

4 personen                                                                                                                                                                                                 

– 8 grote aardappels, liefst hardkokend
– Flinke bos verse raapstelen
– 3 stengels bosui
– Zoet-zure augurken – 6 kleintjes of 3 grote augurken
– 1 tl karwij
– Pot gegrilde paprika – 3 stukken eruit
– Halve fris zure appel zoals Elstar
– Pot gedroogde tomaten op olie- 4 tomaten of meer naar smaak
– Peper/zout – bv. Herbamare kruidenzout
– Klont roomboter
– Scheut (plantaardige) melk
– Witte wijnazijn
Als garnering evt wat geroosterde pijnboompitten of zonnebloempitten

Bereiding:
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en zet ze in een klein laagje water met 0,5 tl kruidenzout en 1 tl karwij op het vuur en laat koken totdat ze gaar zijn.
Snijd ondertussen de bosui, augurken, halve appel, de gegrilde paprika en tomaatjes in kleine stukjes. Was de raapstelen en snijd in stukjes.
Zodra de aardappels gaar zijn, giet ze af, voeg de roomboter en een scheut melk toe. Ik had amandelmelk in huis, dus is het dat geworden. Stamp de aardappels heel grof met een stamper. Zorg dat het nog ‘salade’ blijft. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met een scheutje witte wijnazijn, peper en zout, evt een halve EL olie van de gedroogde tomaten (lekker kruidig).
Ter garnering de geroosterde pitten erop. Lekker met een schepje grove mosterd.

Smakelijk! Een dag later smaakt deze salade -koud- nog lekkerder!

Rauwe bloedsinaasappeltaart – Vegan

Rauwe bloedsinaasappeltaart – Vegan

Het recept voor deze taart heb ik ooit ergens gelezen, maar nooit eerder gemaakt. Wat had ik dat eerder moeten doen! Het is even een karwei, je hebt nogal wat noten nodig, maar wat is ie lekker!
Deze taart kun je het beste een dag tevoren klaarmaken ivm de smaak.
Ook een heel erg goed tussendoortje!

10 grote stukken. 

Bodem

  • 80 gr amandelen
  • 80 gr noten: hazel-, wal-, pecan- of cashewnoot
  • 4 medjoul dadels geweekt in water
  • 30 gr pure cacao
  • keukenmachine

Vulling:

  • 300 gr cashewnoten minimaal 4 uur lang geweekt in water en goed gedroogd
  • 3 biologische bloedsinaasappels uitgeperst en de schil bewaren voor de rasp
  • 250 gr biologische kokosolie ontgeurd en gesmolten
  • 7 medjoul dadels geweekt in water
  • 1 flinke EL verse gember geraspt

 

Bereiding bodem
Doe minimaal 4 uur voor bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels (alle 7!) minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water. Bereidt de taartvorm voor. Het liefst een ronde taart- springvorm. Bedek de binnenkant met bakpapier. Invetten hoeft niet. Maak de bodem door de amandelen en andere noten in de keukenmachine fijn te malen. Voeg dan de cacao en de goed gedroogde dadels toe en maal tot het fijn geworden is. Geen pasta!

Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en als je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders evt nog een extra dadel of een lepeltje water erbij. Laat 3 EL van het mengsel apart liggen en druk het overige mengsel goed vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem van gevormd kan worden. Goed aandrukken. Wat je apart hebt gelaten, wordt er later overheen gestrooid.

Bereiding vulling
Laat de kokosolie smelten op zo laag mogelijk vuur. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en dadels. Rasp de schil van de bloedsinaasappelen en pers ze dan uit. Voeg het bloedsinaasappelsap, de rasp en de gemberrasp toe aan het kokosolie mengsel en maal het fijn in de keukenmachine. Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop het resterende cacao/notenmengsel.

Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en de textuur.