Knolselderijsoep

soep… ik hou van soep! Altijd lekker, voedzaam en gezond. Makkelijk als lunch met een boterham erbij. Lekker warm.

8 personen

  • Kleine knolselderij
  • 1 prei
  • Dikke ui
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie
  • Tijm
  • Beetje kerrie
  • Stukje kombu van 4 cm (zeewier) hoeft niet perse, maar geeft een beetje een zilte smaak en is super gezond vanwege de ontgiftende werking en jodium afgifte
  • 1 bospeenwortel om mee te trekken, geschild, of alleen gewassen bij een bio wortel
  • 1,5 blokje biologische bouillon

 

Bereiding
Snijd de knolselderij in kleine blokjes, prei in ringen en ui en knoflook in stukjes. Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Voeg flink wat tijm en beetje kerrie toe, bak even totdat het gaat geuren. Knolselderij toevoegen en even meebakken. Niet te hoog vuur, anders verbrandt alles. Wanneer de knolselderij wat zachter wordt de prei toevoegen en nog een minuut meebakken. Dan heet water toevoegen totdat alles onder staat.

Dan evt de kombu erbij en een wortel als je die hebt. (geeft een wat zoete smaak af). Min 20 minuten zachtjes laten koken. Na die ruime 20 minuten mag de wortel en kombu eruit gevist worden. Kombu kun je bewaren door op een plankje te leggen en laten drogen voor een volgende keer. Wortel mag weg.

Bouillonblokjes toevoegen en laten koken. Dan staafmixer erin en mixen maar. Als het te dik is, aanlengen met water en op smaak brengen met peper en zout. Wil je het toch meer romig, mag er een EL witte amandelpasta in. Dat bindt de smaken ook goed aan elkaar.