Linzensoep met zoete aardappel

Prebiotische linzensoep                                                                                                               

Linzensoep met zoete aardappel en wortel; goed voor de darmopbouw vanwege de vele vezels. Frisse smaak vanwege de venkel en kardemom

6 personen

  • Ongeveer 200 gram zoete aardappel in kleine reepjes gesneden
  • 4 bospenen (de grotere wortels van de bos) – in stukjes
  • 1 dikke ui in stukjes
  • 1 knoflookteen geperst
  • 1 kop rode linzen
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 kardemompeulen gekneusd/ geplet
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5- 2 tl kruidenzout -Herbamare
  • 4 cm kombu – zeewier. Verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel
  • 1 liter water
  • Olijfolie

 

Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit de ui samen met de venkelzaad, komijnpoeder en kurkuma op laag vuur. Zodra het begint te geuren voeg de knoflook toe samen met de wortel en zoete aardappel. Laat paar minuten stoven. Let op dat het niet aanbrandt. Voeg dan de linzen toe samen met de gekneusde kardemom en de liter water. Breng aan de kook samen met de kombu (goed voor extra jodium). Laat 20 minuten zachtjes borrelen.

Haal de kombu eruit (laat deze drogen voor hergebruik) en voeg het kruidenzout toe, evt een beetje peper. Laat nog paar minuten borrelen. Als alle ingrediënten zacht zijn, soep grof pureren.

Afhankelijk van de dikte van de soep meer water toevoegen en op smaak brengen met evt extra zout en peper.