
Zoete aardappelsoep
Deze winterse soep is echt overheerlijk en heel snel gemaakt. Zoetig, hartig en kruidig van smaak. Perfect voor de lunch en om de juiste vezels binnen te krijgen. Een krachtsoep voor de darmen.
Benodigdheden
3 flinke zoete aardappels
½ winterwortel of een hele als je van wortels en nog dikkere soep houd!
1/8 deel van een knolselderij of 1 wortelpeterselie
2 uien, grof gesneden
1 dikke teen knoflook, in plakjes
3 cm verse gember
1 groot laurierblad
1 kleine TL gemalen komijnzaad
1 TL kurkuma
4 cm Kombu zeewier optioneel; geeft hartige smaak, bouillonvervanger
0,5 TL Herbamare kruidenzout / zonder Kombu: 1 tl kruidenzout
snuf witte peper
Staafmixer
Snijd de groenten in stukjes.
Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Voeg de kurkuma en komijn toe en bak even totdat het gaat geuren.
Wortelgroenten, knollen en laurier toevoegen en even meebakken. Niet te hoog vuur, anders verbrandt alles. Wanneer de groenten wat zachter worden, stuk gember en kombu toevoegen en aanlengen met ruim 1- 1,5 liter water totdat de groenten ruim onder water staan.
Zachtjes laten pruttelen voor ongeveer 30 minuten. Herbamare zout en beetje peper toevoegen.
Als alles lekker zacht en gaar is, de gember, kombu en laurier verwijderen. Kombu afspoelen en laten drogen voor een volgende pan soep.
Staafmixer erin en soep pureren. Peper en zout naar smaak en evt verse kruiden zoals peterselie en selderij mocht je dat nog hebben als laatste toevoegen.
Dit is dikke soep. Je kunt natuurlijk altijd water toevoegen als je het liever wat dunner eet.