Voedtzame kruidkoek

Heerlijk als tussendoortje in plaats van peperkoek

250 gr roggemeel
200 ml plantaardige melk (denk aan haver- rijst-amandel)
1 ei
2 EL appel-(peren)stroop
1 EL dadelstroop           
30 gr honing of agavesiroop
1 TL vanille extract                      
1 kleine EL zonnebloemolie
1 TL appelazijn als laatste toevoegen van de ingrediënten
2 EL koek- en of speculaaskruiden of een halve EL meer als je van pittig gekruide koek houd
2 TL (wijnsteen)bakpoeder óf baking soda
snuf zout
zaden als topping (denk aan pompoen-, zonnebloempit- of maanzaad)
Evt. een hand rozijnen

2 kommen
Mixer
cake-of broodblik

Vet het bakblik in en schep een beetje meel in het blik, hussel dat waardoor er overal een beetje meel aan de randen blijft plakken. (komt de cake er straks makkelijk uit)
Verwarm de oven voor op 180 graden

Pak 2 kommen. Meng in een kom de natte ingrediënten behalve de appelazijn en mix 1 minuut

Meng in de andere kom de meel en koekkruiden goed door elkaar

Voeg het natte mengsel aan het droge toe. Heb je rozijnen voeg deze dan nu toe

Voeg als laatste zout, bakpoeder en appelazijn toe. (dan gaat het wat bruisen)

Meng nog even met een spatel goed door elkaar

Schenk het deegmengsel in je blik, strooi er zaden overheen en zet in de oven

 

Bak de koek in ongeveer 50-60 minuten gaar. Vanaf 45 min. even controleren met een prikker: is deze droog, dan kan het blik uit de oven.

Voor aanpassingen in het recept en wetenswaardigheden t.a.v. de ingrediënten, lees dan nog even door:

SMAAK
Bij deze kruidkoek is gekozen voor 2,5 EL koekkruiden. Dat is behoorlijk fors qua smaak. Je kunt ook kiezen voor 1,5 – 2 El kruiden en dat aanvullen met kaneel, gember, nootmuskaat: net waar je voorkeur ligt.

ZOET
In deze koek zitten alleen natuurlijke suikers.
De vanille extract versterkt de zoetkracht van de natuurlijke suikers.
Heb je geen vanille extract in huis, dan verdubbel je de hoeveelheid honing of agavesiroop.
Je kunt de dadelstroop dan ook weglaten.

Vanille extract kun je makkelijk zelf maken als je de tijd neemt: 1 schone fles met goede dop, vullen met pure wodka. Daarin 4 vanille stokjes en min. 6 weken laten trekken. Dan is deze vloeistof klaar.
Vanille extract kun je in alle bakproducten doen die zoet zijn. En voor de helderheid: de alcohol vervliegt in de oven!
Je doet enorm lang met 1 fles, aangezien je steeds maar 1 tl nodig hebt.

MEELSOORT
Er is gekozen voor roggemeel; dat is een stevig graan, wat een stevige koek geeft. Houd je liever van luchtige lichte koek, dan kun je ook voor gebuild tarwemeel (voor 80% gezeefd, dan zitten er nog wel vezels in) of speltmeel kiezen.
Bloem heeft geen voorkeur: dan eet je alsnog witte suikers en het geeft geen stevigheid.

De appelazijn gaat een reactie aan met het bakpoeder waardoor het deeg luchtiger wordt.
Heb je geen appelazijn in huis, dan maak je er 2,5 TL bakpoeder van.