Chili Sin Carne

favoriet van de kinderen 2

Met dank aan het recept van Chicks love food

4 personen

  • Dikke zoete aardappel, alleen schoonborstelen en in stukjes snijden
  • Kleine aardappel geschild en in stukjes
  • Dikke ui
  • Teentje knoflook
  • Hele oranje paprika
  • Halve prei in ringen
  • Blik bio gemengde bonen / of andere bonen naar smaak, voor de diversiteit zien de gemengde bonen er leuker uit en het zicht wil ook wat
  • Blikje bio mais
  • Blikje tomaten stukjes
  • Komijnpoeder een snuf
  • Paprikapoeder een snuf
  • Komijnzaad
  • Korianderzaadklein handje (hoeft niet, niet iedereen vindt de smaak van de zaadjes lekker)

Nb. Je kunt natuurlijk altijd gedroogde bonen gebruiken in dit recept, denk er dan een dag eerder aan, zodat je de bonen eerst laat weken, dan gaat koken en vervolgens nawellen, anders zit er nog teveel fytinezuur in, daar kun je buikklachten van krijgen.


Bereiding
Maak de pan heet, voeg een flinke scheut olijfolie toe en fruit ui en knoflook. Meteen het korianderzaad erbij – indien naar smaak- , komijnzaad (klein handje), komijn- en paprikapoeder en laat even zachtjes bakken zodat het gaat geuren. Stukjes aardappel en paprika erbij, laten bakken voor een minuut of 10 totdat de aardappel zachter wordt. Dan de tomatenstukjes en prei erbij.

Bijgerecht: gierst of rijst. Bij gierst als bijgerecht: deze afwegen en alvast laten wellen – 8 min. Daarna starten met je gerecht. Gierst – of rijst-  in een pannetje koken volgens voorschrift. Vergeet niet na te wellen! (Gierst is 10 min. koken, 20 min. nawellen en heel voorzichtig met een lepel kort doorroeren)

Blikjes uit laten lekken in een vergiet en ondertussen het sausje maken: alle ingrediënten bij elkaar in een klein kommetje en even doorroeren en koud zetten in de koelkast totdat je het uit serveert. Salade kan ook alvast gemaakt worden. Als de aardappels dan wat gaar zijn geworden in de tomatensaus, de bonen erbij en nog even garen voor zeker 10 minuten.

Sausje voor erbij:

  • Grote EL kwark/ dikke yoghurt/ biogarde, wat je in huis hebt
  • Kneepje verse citroensap
  • Klein handje verse kruiden, liefst verse munt/ bieslook of peterselie
  • Klein scheutje olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

 

Salade:

  • Wat je in huis hebt, als het maar groen en vers is zoals komkommer, halve koolrabi in reepjes of bleekselderij met wat ananas en geroosterde sesamzaad erover

 

Serveer het bonengerecht met een schepje granen, saus en salade.