Cottage pie met peulvruchten

Oftewel:  Winterse stoofschotel uit de oven met aardappel voor 4 pers. Vega en vleesvariant.
20 min. bereiden, 30 min oventijd

 

250 gr winterpeen

2 preien

1 el olijfolie

Vlees variant  300 gr bio rundergehakt

Vegetarische variant 1 grote theekop bruine linzen, gekookt volgens aanwijzing. Een blik kidneybonen is ook een mogelijkheid. Peulvruchten uit blik eerst omspoelen in een zeef voor gebruik

1 blikje tomatenpuree

1 ui

1 knoflookteen geperst

1,5 TL tijm

300 gr (diepvries) doperwten

+/- 6 flinke aardappelen

2 grote zoete aardappelen

Roomboter

110 gr geraspte oude kaas

Peper naar smaak

Ovenschaal

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil of boen de wortels en snijdt in blokjes. Was de preien en snijd in dunne ringen. Schil en snijd de ui in stukjes.

1.
Schil de aardappelen en zoete aardappel en zet op in een pan water totdat ze net onder water staan.
Laat rustig koken totdat je er met een vork in kan prikken.

Vleesvariant: verhit de pan, voeg olie toe en bak het gehakt in een paar minuten rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Voeg daarna de wortel en tijm toe en bak enkele minuten.

Vegetarische variant: Verhit de pan, voeg olie toe, bak de ui en knoflook even kort totdat het gaat geuren en de ui glazig kijkt, daarna wortel en tijm toevoegen.
Bij gedroogde linzen; deze even 10 min laten wellen in een pannetje, dan 15 min koken en nawellen.

2.

Voeg de prei en blikje tomatenpuree toe. Roer alles even om. Doperwten toevoegen. Als het een te droge massa wordt, voeg dan een klein scheutje water toe. Voeg indien nog niet gedaan, de gekozen peulvruchten toe. Laat op laag vuur even stoven.
Ga naar de aardappelen. Als je erin kunt prikken, giet dan af en vang een beetje kookvocht op.

Stamp de aardappelen met een klont roomboter tot puree. Voeg een snufje zout toe. Als de massa te droog is naar je zin, kan er een scheutje kookvocht bij.

3.

Vul de ovenschaal met de groente (vlees) massa. Daarbovenop mag de aardappelpuree. Verdeel dit gelijkmatig over de groenten. Strooi er wat peper en geraspte kaas overheen. Extra tijm mag altijd, lekker in combinatie met de kaas.

Zet de schotel voor een klein half uur in de oven. Bak totdat deze goudbruin en gaar is