Couscous met gevulde koolrolletjes

4-5 personen

  • 1 kop volkoren spelt couscous
  • 1 flinke handvol platte peterselie
  • 1 handvol verse basilicum
  • stuk komkommer in reepjes
  • olijfolie
  • zout
  • 1 tl kerriepoeder

Koolrolletjes:

  • 1 groene kool/ savooyekool
  • 300 gr bio (kip)gehakt (bio gehakt naar keuze. Rundergehakt maakt wat droog)
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • enkele takjes tijm
  • 500 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 el meel (kokosmeel, havermeel, speltmeel)
  • 200 ml bouillon
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • zout
  • peper

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 C. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook.Verwijder ondertussen de buitenste donker groene bladeren van de kool, haal alle het andere blad los van de stronk en was deze schoon. Kook de bladeren 1 à 2 minuten in het water zodat ze enigszins slap worden, maar niet heel zacht. Giet ze af en laat afkoelen. Snipper de uien heel fijn. Plet de knoflooktenen en hak deze fijn. Doe het gehakt samen met de 1/3e deel van de gesnipperde ui, het (kokos)meel, het ei, de cayenne en de paprikapoeder, peper en zout naar smaak en twee lepels van de passata in een kom en meng dit goed door elkaar met een vork of met je handen. Snijd de dikke nerf uit de koolbladeren. Vorm een soort mini broodjes van de gehakt ter grootte van een pingpongbal ongeveer, beetje afhankelijk van hoe groot de koolbladeren zijn. Rol het gehakt in de koolbladeren en leg de rolletjes in een ovenschaal. Verwarm een koekenpan en smelt daarin een flinke klont kokosolie en/of ghee en fruit hierin de ui tot deze zacht is. Giet de passata en de bouillon bij de ui en breng aan de kook. Haal de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de peper en het zout naar smaak bij de saus, roer er de fijngesneden knoflook door en giet deze saus over de koolrolletjes.

Als je de saus te dun vindt, kun je deze eventueel nog een tijdje laten inkoken voor je ‘m over de rolletjes giet, zelf doe ik dat nooit. Dek het geheel af met een laag geraspte kaas en zet zo’n 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de gehakt gaar is.

Couscous laten wellen in heet water, 2 EL olijfolie, 1 tl kerrie en 1 tl (kruiden)zout. Peterselie en basilicum fijn hakken. Wanneer de couscous na een minuut of 6 klaar is, voorzichtig loswrikken met een vork, kruiden toevoegen en reepjes komkommer.

Samen lauwwarm serveren.